ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Ναντιέζντιν: Υπέβαλε επίσημα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας

O Mπόρις Ναντιέζντιν
O Mπόρις Ναντιέζντιν
ΑΡ

Ο Μπόρις Ναντιέζντιν, υπέβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας, απέναντι στο απόλυτο φαβορί, Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο αμφισβητίας του Κρεμλίνου Μπόρις Ναντιέζντιν λέει ότι έχει συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας. Ο πρώην τοπικός σύμβουλος έχει γίνει γνωστός για την κριτική που ασκεί στον Πούτιν και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρέδωσε περισσότερες από τις 100.000 απαιτούμενες υπογραφές στις εκλογικές αρχές και η εκλογική επιτροπή πρέπει τώρα να εξετάσει την αίτησή του. Ο σημερινός πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη εγγραφεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τις εκλογές του Μαρτίου, οι οποίες σχεδόν σίγουρα θα του εξασφαλίσουν άλλη μία εξαετή θητεία.

Ο 60χρονος Ναντιέζντιν ήταν τοπικός σύμβουλος για περισσότερα από 30 χρόνια. Σε μια χώρα όπου στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν υποστεί διωγμό, η πρόσφατη κριτική του στον Πούτιν φαίνεται να έχει γίνει ανεκτή μέχρι στιγμής. Πρόσφατα είπε ότι ο πρόεδρος είχε «πρακτικά κατέστρεψε τους βασικούς θεσμούς του σύγχρονου κράτους της Ρωσίας» και είπε στο BBC ότι, εάν εκλεγεί, το πρώτο του καθήκον θα ήταν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Λίγο μετά τη σημερινή προθεσμία για την παράδοση των υπογραφών, δημοσίευσε μια φωτογραφία του να στέκεται μπροστά σε πολλά κουτιά που περιείχαν χαρτιά που έφεραν τις υπογραφές των υποστηρικτών του. «Αυτό είναι το καμάρι μου - το έργο χιλιάδων ανθρώπων για πολλές άγρυπνες μέρες. Το αποτέλεσμα απο τις ουρές στις οποίες στάθηκαν στο κρύο είναι σε αυτά τα κουτιά», έγραψε στο X (πρώην Twitter.)

Χιλιάδες Ρώσοι έκαναν ουρές στο κρύο σε όλη τη χώρα για να προσθέσουν την υπογραφή τους στη λίστα των ανθρώπων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του. Η πολιτική σκηνή της Ρωσίας κυριαρχείται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2000. Το 2020, εγκρίθηκε μια συνταγματική τροποποίηση που του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2024.

Μια νίκη τον Μάρτιο θα του εξασφάλιζε μία προεδρική θητεία μέχρι το 2030. Μετά από αυτό, μπορεί στη συνέχεια να υπηρετήσει άλλα έξι χρόνια έως το 2036, εάν αποφασίσει να υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα.