ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες - Σχεδιάζουν «πορεία» προς τη Ρώμη

Ιταλία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες - Σχεδιάζουν «πορεία» προς τη Ρώμη
AP

Ιταλία: Οι αγρότες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μπλόκων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας,  αλλά και πορείας με τρακτέρ στη Ρώμη. 

Στη Γερμανία έχουν βάλει τη χώρα στον «πάγο». Στη Γαλλία επικρατεί χάος. Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κλιμακώνουν καθημερινά τις κινητοποιήσεις τους. Πλέον, σε αυτή τη λίστα, ήρθε να προστεθεί και η Ιταλία, με τους να αγρότες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μπλόκων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, αλλά και πορείας με τρακτέρ στη Ρώμη.

Χιλιάδες τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους των περισσότερων ιταλικών πόλεων, με τους αγρότες να ζητούν περισσότερη προστασία για τα εγχώρια προϊόντα, αντιτίθενται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης αλλά και στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Green Deal, δηλαδή οι γεωργικές πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται ως υπερβολικά τιμωρητικές.

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από την Ιταλία, πριν από λίγες ημέρες οι αγρότες έφτασαν πολύ κοντά στο να κλείσουν τον κύριο οδικό άξονα.της χώρας τον αυτοκινητόδρομο Α1. Ενώ πλέον είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουν πορεία προς τη Ρώμη.

Από τη μεριά του ο Υπ. Γεωργίας, Francesco Lollobrigida, δήλωσε την εγγύτητά του προς τους αγρότες, κάνοντας όμως παράλληλα την έκκληση να μην υπάρξουν πράξεις βίας ή ακραία επεισόδια, όπως το κάψιμο των σημαιών της οργάνωσης των αγροτικών επιχειρηματιών Coldiretti που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στο Βιτέρμπο. Μάλιστα τη Δευτέρα απεβίωσε ένας 56χρονος άνδρας ο οποίος αδιαθέτησε ενώ ήταν εγκλωβισμένος στην κίνηση που προκλήθηκε από διαμαρτυρία αγροτών στην Καλαβρία.