ΚΟΣΜΟΣ

Οργή αγροτών: Tουλάχιστον 1.300 τρακτέρ στις Βρυξέλλες - Πέτρες, αυγά και κοπριά σε αστυνομικούς

Οργή αγροτών: Tουλάχιστον 1.300 τρακτέρ στις Βρυξέλλες - Πέτρες, αυγά και κοπριά σε αστυνομικούς

«Ούρσουλα, είμαστε εδώ!» φώναζαν οι αγρότες εκφράζοντας περιφρόνηση και απόγνωση και προειδοποιώντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μην αγνοεί τις εκκλήσεις των αγροτών για καλύτερες τιμές και λιγότερη γραφειοκρατία

Τουλάχιστον 1.300 τρακτέρ, που προέρχονται από το Βέλγιο και το εξωτερικό, έχουν «πλημμυρίσει» τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αγροτικής κινητοποίησης με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε live από Βρυξέλλες

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Βέλγοι, Γάλλοι και Ιταλοί, συγκεντρώθηκαν κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην προσπάθειά τους να «σπάσουν» τα οδοφράγματα οι αγρότες πέταξαν αυγά και κροτίδες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και πυροσβεστικούς σωλήνες.

Παράλληλα, πέταξαν κοπριά στον δρόμο, έβαλαν φωτιές ενώ ξήλωσαν άγαλμα του μνημείου του Τζον Κόκεριλ, στο κέντρο της πλατείας.

Στον αυτοκινητόδρομο Παρισιού-Βρυξελλών, έγραψαν με τεράστια κίτρινα γράμματα ορατά από μακριά: «Ούρσουλα, είμαστε εδώ!» εκφράζοντας περιφρόνηση και απόγνωση και προειδοποιώντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην αγνοεί τις εκκλήσεις των αγροτών για καλύτερες τιμές και λιγότερη γραφειοκρατία.

Η ηρεμία επέστρεψε λίγες ώρες αργότερα και ξεκίνησαν οι ομιλίες εκπροσώπων των αγροτικών ομοσπονδιών. Ο Florian Poncelet, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέων Αγροτών (FJA), επιβεβαίωσε ότι η διάρκεια του κινήματος «θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα ληφθούν» στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Οι αγρότες αρνούνται κυρίως συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών όπως η Mercosur, απαιτούν διοικητικές απλοποιήσεις, καταγγέλλουν «ακατανόητα» ευρωπαϊκά πρότυπα και απαιτούν μια «δίκαιη» τιμή για τα προϊόντα που πωλούνται στη γεωργοβιομηχανία.

Εκτός από το Βέλγιο, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γερμανία, σημειώθηκε επίσης σημαντική κινητοποίηση αγροτών τις τελευταίες ημέρες.

Όμως μπλόκα στήθηκαν κι εκτός Βρυξελλών με τα τρακτέρ να αποκλείουν κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη έρχονται ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, στις οποίες οι συντηρητικές, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις για τις οποίες οι αγρότες αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη εκλογική δύναμη, φαίνεται να κερδίζουν

«Ξέρετε τι συμβαίνει: έρχονται οι ευρωπαϊκές εκλογές και οι πολιτικοί είναι πολύ νευρικοί, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή που όλοι μαζί όλοι οι ευρωπαίοι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο», δήλωσε ο Jose Maria Castilla, αγρότης που εκπροσωπεί το συνδικάτο Asaja.

Ένα τρακτέρ έδειξε ένα πανό που έγραφε «Αν αγαπάς τη γη, υποστήριξε αυτούς που τη διαχειρίζονται», καθώς αγρότες από το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ακουστούν από τους ηγέτες της ΕΕ . Ένα άλλο πανό έγραφε: «Όχι αγρότες, όχι τρόφιμα».