ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Σε δίκη παραπέμπεται ο «σεφ του θανάτου» που πουλούσε δηλητήριο σε μελλοντικούς αυτόχειρες

O Kαναδός «σεφ του θανάτου»
O Kαναδός «σεφ του θανάτου»

Καναδάς: Η υπόθεση ενός 57χρονου πρώην σεφ που κατηγορείται ότι προμήθευε δηλητηριώδεις ουσίες σε ανθρώπους που πέθαναν από αυτοκτονία θα οδηγηθεί σε δίκη, αποφάσισε δικαστήριο του Οντάριο.

Ο Καναδός Κένεθ Λο αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες σχετικά με 14 θανάτους στον Καναδά και θα οδηγηθεί σε δίκη, αποφάσισε δικαστήριο του Οντάριο. Οι εισαγγελείς έχουν επίσης αναβαθμίσει τις κατηγορίες εναντίον του από δολοφονία δεύτερου σε πρώτου βαθμού.

Ο Λο φέρεται να έχει στείλει περισσότερα από 1.200 δέματα που περιείχαν θανατηφόρες ουσίες σε περίπου 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο 57χρονος πρώην σεφ από το Τορόντο, αντιμετωπίζει συνολικά 14 κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού, καθώς και 14 κατηγορίες για βοήθεια και παροχή συμβουλών αυτοκτονίας, για συνολικά 28 κατηγορίες.

Ο δικηγόρος του είπε ότι σκοπεύει να δηλώσει αθώος. Όλες οι κατηγορίες συνδέονται με θανάτους ανθρώπων από όλο το Οντάριο ηλικίας 16 έως 36 ετών. Η αστυνομία έχει πει ότι περισσότερα από ένα θύματα είναι κάτω των 18 ετών. Σε προηγούμενη εμφάνιση στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, οι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν στον Λο ότι η υπόθεσή του θα προχωρήσει με απευθείας κατηγορητήριο, παρακάμπτοντας μια προκαταρκτική έρευνα που συνήθως αξιολογεί εάν τα στοιχεία εναντίον ενός κατηγορουμένου είναι αρκετά ισχυρά για να οδηγηθούν σε δίκη.

Ο Καναδός «που πουλούσε θάνατο» βρίσκεται υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του τον περασμένο Μάιο, ενώ αποτελεί επίσης αντικείμενο ερευνών από αστυνομικές υπηρεσίες σε άλλα μέρη του Καναδά, καθώς και σε άλλες χώρες. Βρετανοί ντετέκτιβ λένε ότι τον έχουν συνδέσει με 90 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν αντιμετωπίζει κατηγορίες μόνο στην καναδική επαρχία του Οντάριο.

Αρχικά κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά έκτοτε οι εισαγγελείς αναβάθμισαν τις κατηγορίες εναντίον του δύο φορές, σε μία δραματική αλλαγή στην υπόθεσή του. «Αξιολογούμε συνεχώς τα στοιχεία», είπε ο επιθεωρητής Σάιμον Τζέιμς στους δημοσιογράφους.

Καναδοί ντετέκτιβ ισχυρίζονται ότι ο Λο διατηρούσε μια σειρά από ιστοσελίδες που πρόσφεραν εξοπλισμό και ουσίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να τερματίσουν τη ζωή τους.Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) στο Λονδίνο τον κατηγόρησε ότι έστειλε δέματα σε 272 άτομα.

Η υπηρεσία, η οποία διερευνά εάν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, είπε ότι 90 από αυτούς τους παραλήπτες πέθαναν αργότερα, αν και δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι μια τοξική ουσία ήταν η άμεση αιτία κάθε θανάτου. Εάν καταδικαστεί, ο Λο αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για 25 χρόνια.