ΚΟΣΜΟΣ

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Τρόμος στο Γκρίνταβικ - Μπήκε στην πόλη η λάβα (video)

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Τρόμος στο Γκρίνταβικ - Μπήκε στην πόλη η λάβα (video)

Ισλανδία: Σκηνές αποκάλυψη στην πόλη του Γκρίνταβικ με τους κατοίκους να τρέχουν για να σωθούν από τη μανία της λάβας

Τρόμος στην πόλη Γκρίνταβικ της Ισλανδίας καθώς η λάβα από το ηφαίστειο που «βρυχάται» εδώ και μερικές εβδομάδες, μπήκε ξανά μέσα στα... σπίτια των κατοίκων!

Τρία σπίτια στη νοτιοδυτική Ισλανδία καταστράφηκαν ενώ οι Αρχές έχουν προχωρήσει φυσικά στην εκκένωση της πόλης.

Από το τέλος Οκτωβρίου, η περιοχή που περιβάλλει την ισλανδική πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, στα νοτιοδυτικά, παρουσιάζει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας. Αυτό οφείλεται σε έναν υπόγειο «ποταμό» από μάγμα -καυτό υγρό ή ημι-υγρό βράχο - μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων που κινείται ανοδικά, κάτω από την επιφάνεια της γης.

Το «καυτό ποτάμι» τρέχει κάτω από την Ισλανδία και μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού, και ο αντίκτυπος μιας έκρηξης στη χώρα - και εκτος αυτής σε σχέση με την αεροπορία - θα εξαρτηθεί από το πού ακριβώς θα διαπεράσει το μάγμα την επιφάνεια. Η πόλη Γκρίνταβικ, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μάγμα, έχει ήδη εκκενωθεί, λόγω του κινδύνου έκρηξης και επιβλαβών αερίων.

Τον Απρίλιο του 2010, η έκρηξη του Eyjafjallajokull, προκάλεσε το μεγαλύτερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου νέφους τέφρας, με απώλειες που εκτιμώνται μεταξύ 1,5 και 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ Οι συνθήκες αυτής της ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι πολύ διαφορετικές και επομένως δεν αναμένεται μια τέτοια εκτεταμένη επίδραση.