ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξαπέλυσαν νέα πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη - «Θα απαντήσουμε» λένε οι αντάρτες

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σφυροκοπούν τους Χούθι
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σφυροκοπούν τους Χούθι
ΑΡ

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν περισσότερα πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη την Κυριακή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom).

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν έναν πύραυλο κρουζ επίθεσης ξηράς και τέσσερις πυραύλους που «ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα». Η τελευταία ενέργεια έρχεται μια ημέρα μετά τις κοινές επιδρομές ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια σε στόχους Χούθι.

Τα πλήγματα σημειώνονται μετά από συνεχείς επιθέσεις από την φιλοιρανική ομάδα σε στρατιωτικά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν την πλωτή οδό, επηρεάζοντας το διεθνές εμπόριο.

Η Αίγυπτος είπε ότι τα έσοδά της από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τον Ιανουάριο, με τον αριθμό των πλοίων που ταξίδευαν μέσω της βασικής εμπορικής αρτηρίας τον περασμένο μήνα να έχει μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο. Οι κοινές επιδρομές ΗΠΑ-ΗΒ το Σάββατο φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό στη νότια πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, με έναν ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάτοικο της περιοχής να λέει στο BBC ότι τα σπίτια άρχισαν να τρέμουν.

Οι αξιωματούχοι των Χούθι απάντησαν στα πλήγματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αντιδρώντας στα χτυπήματα του Σαββάτου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας, Yahya Sarea, έγραψε στο X: «Αυτές οι επιθέσεις δεν θα μας αποτρέψουν από την ηθική, θρησκευτική και ανθρωπιστική στάση μας για την υποστήριξη του ανθεκτικού παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα μείνουν αναπάντητες ή ατιμώρητες»

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του σε στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία είναι μόνο «η αρχή και όχι το τέλος» της απάντησής του στο Ιράν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή «θα υπάρξουν περισσότερα βήματα».

Οι ΗΠΑ απαντούν στους θανάτους τριών στρατιωτών σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτική βάση στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση με drone και η θυγατρική του, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ανέλαβε την ευθύνη. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι είχε τα «δακτυλικά της αποτυπώματα» στην επίθεση και είπαν ότι το drone ήταν ιρανικής κατασκευής.

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο την Κυριακή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα αντίποινα της Παρασκευής είχαν στόχο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν - το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) - και ομάδες πολιτοφυλακών που συνδέονται με το IRGC. Το IRGC πιστεύεται ότι εξόπλισε, χρηματοδότησε και εκπαίδευσε την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι τοποθεσίες που χτυπήθηκαν περιλαμβάνουν εκείνες που χρησιμοποιούνται για «διοίκηση και έλεγχο, αποθήκευση όπλων, εκπαίδευση, υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και άλλους σκοπούς». Και πρόσθεσε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν αυτές τις ομάδες από περαιτέρω επιθέσεις και έγιναν με τρόπο «για να περιοριστεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης και να αποφευχθούν απώλειες αμάχων».

Τα αμερικανικά αντίποινα προκαλούν επίσης αυξανόμενη καταδίκη από άλλους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας. «Καμία προειδοποίηση δεν δόθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ή τη νύχτα των επιθέσεων», είπε ο Farhad Alaaldin, ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, στο πρόγραμμα Newshour του BBC.

Πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της προειδοποίησης ή της μη προειδοποίησης δεν έχει καμία διαφορά στο γεγονός ότι το Ιράκ είναι κυρίαρχο κράτος». Πλήθος συγκεντρώθηκε στη Βαγδάτη την Κυριακή για να θρηνήσει τους θανάτους 17 μελών της πολιτοφυλακής στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ. Η ομάδα φώναζε «Η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος διάβολος» και κρατούσε φωτογραφίες των θυμάτων καθώς ακολουθούσαν ένα στόλο ασθενοφόρων που μετέφεραν τα σώματά τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν εξέφρασε επίσης τις «σοβαρές ανησυχίες του για τη συνεχή κλιμάκωση στην περιοχή», σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Πρακτορείο Ειδήσεων του Ομάν. Ο Μπαντρ Αλμπουσαϊντί αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων αντιποίνων των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τις προσπάθειες της περιοχής για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η βία και ο εξτρεμισμός».