ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Οι ώρες αγωνίας στο παλάτι και το σοκ των Βρετανών - Σε πρώιμο στάδιο ο καρκίνος

O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
ΑΡ

Μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο, οι θεράποντες γιατροί του και ο ίδιος ο μονάρχης εκφράζουν αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Οι πληροφορίες λένε οτι η ασθένεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο

Ο Βασιλιάς Κάρολος αντιμετωπίζει με θετική σκέψη την είδηση ότι έχει διαγνωστεί με καρκίνο, μία πληροφορία που έχει συγκλονίσει το παλάτι του Μπάκιγχαμ και ολόκληρη τη Βρετανία. Η οικογένεια και οι φίλοι λέγεται ότι έχουν εκπλαγεί από την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει απτόητος το έργο του, ενώ γίνεται αντιληπτό οτι ο καρκίνος του έχει εντοπιστεί πολύ νωρίς και η πρόγνωση είναι καλή.

Ο Κάρολος έκανε συχνά ταξίδια τους τελευταίους μήνες στο Κάστρο του Ουίνδσορ για να περάσει χρόνο με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, ανέφερε η Sun, με τον πατέρα και τον γιο να έρχονται πιο κοντά. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν χθες ότι οι γιατροί ανακάλυψαν μια απροσδιόριστη μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της θεραπείας για μια καλοήθη πάθηση του προστάτη.

Στο Λονδίνο ο πρίγκιπας Χάρι

Ο Κάρολος ενημέρωσε τη στενή οικογένεια μέσω τηλεφώνου, ανάμεσά τους και τον γιο του Χάρι, ο οποίος επιστρέφει στο Λονδίνο από το σπίτι του στην Καλιφόρνια για να δει τον πατέρα του. Δεν είναι γνωστό πού θα μείνει ο δούκας του Σάσεξ όταν επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει η Daily Mail. Ο Χάρι χρειάζεται προηγούμενη άδεια από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να μείνει σε ένα βασιλικό κτήμα.

Επέστρεψε τα κλειδιά στο Frogmore Cottage τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρίγκιπας και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ άδειασαν το ακίνητο. Το αίτημά του να μείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ απορρίφθηκε από το Παλάτι όταν επισκέφθηκε για τελευταία φορά το Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο και ο Χάρι κατέληξε να μείνει σε ξενοδοχείο.

Θα είναι η πρώτη φορά που πατέρας και γιος περνάνε σημαντικό χρόνο μαζί εδώ και 18 μήνες. Οι βασιλικοί παρατηρητές έχουν ήδη αρχίσει να προαναγγέλλουν οτι το θέμα υγείας του Καρόλου θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις τους.

Ο μονάρχης θα ξεκινήσει θεραπεία σε ένα άγνωστο προς το παρόν νοσοκομείο, ενώ στο πλευρό του θα βρίσκεται διαρκώς η σύζυγός του, βασίλισσα Καμίλα η οποία θα συνεχίσει τις δημόσιες υποχρεώσεις της. Άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα υποστηρίξουν τον βασιλιά, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος θα επιστρέψει στα καθήκοντά του, μετά τα ιατρικά ζητήματα της συζύγου του.

Ενώ ακυρώνει όλες τις δημόσιες δεσμεύσεις του, ο Κάρολος επιμένει να συνεχίσει με τα «κόκκινα κουτιά» της γραφειοκρατίας και μπορεί να πραγματοποιήσει έναν μικρό αριθμό προσωπικών συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο. Η Mail έμαθε ότι ο Βασιλιάς γνώριζε για τη διάγνωσή του από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, επιμένοντας να πηγαίνει στην εκκλησία στο Νόρφολκ την Κυριακή και να χαιρετίζει θερμά τους πιστούς.

Σε ανακοίνωσή του τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν: «Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσοκομειακής επέμβασης του Βασιλιά για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, επισημάνθηκε ένα ξεχωριστό θέμα ανησυχίας. Μεταγενέστερες διαγνωστικές εξετάσεις εντόπισαν μια μορφή καρκίνου. Η Αυτού Μεγαλειότητα ξεκίνησε σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γιατροί του έχουν συμβουλεύσει να αναβάλει τα καθήκοντά του σε δημόσιους χώρους. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τις κρατικές επιχειρηματικές και επίσημες γραφειοκρατικές εργασίες ως συνήθως.

Θέλει να ευαισθητοποιήσει για τον καρκίνο

Ο Βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή τους, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη επέμβαση του στο νοσοκομείο. Παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια υπηρεσία το συντομότερο δυνατό. Επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από τον καρκίνο».

Οι βασιλικοί βοηθοί δήλωσαν ότι εξισορροπούσαν προσεκτικά το δικαίωμα του βασιλιά στην ιδιωτική ζωή σε μια δύσκολη και ευαίσθητη στιγμή με τον ρόλο του ως αρχηγού κράτους. Ελπίζει όμως ότι με την κοινοποίηση των ειδήσεων θα επιτρέψει την ακριβή αναφορά της κατάστασής του και θα αποτρέψει τις εικασίες για ένα θέμα που επηρεάζει τόσες άλλες οικογένειες.

Δεν κοινοποιούνται περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον καρκίνο με τον οποίο έχει διαγνωστεί, μόνο οτι δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη, η πιο συχνή μορφή της ασθένειας που πλήττει τους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Ο βασιλιάς Κάρολος εισήχθη για χειρουργική επέμβαση στις 26 Ιανουαρίου και παρέμεινε στην ιδιωτική κλινική του Λονδίνου στο κέντρο του Λονδίνου για τρεις ημέρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της παρέμβασης σημειώθηκε μια «ξεχωριστή αιτία ανησυχίας» και στη συνέχεια διαγνώστηκε ως μια μορφή καρκίνου. Λεπτομέρειες για τη θεραπεία του δεν έχουν γίνει γνωστές σε αυτό το στάδιο. Ένας βασιλικός βοηθός είπε: «Δεν κοινοποιούνται περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, αλλά η Αυτού Μεγαλειότητα λαμβάνει εξειδικευμένη φροντίδα και ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια υπηρεσία το συντομότερο δυνατό».

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσο καιρό θα απέχει από τα δημόσια καθήκοντα. Αλλά μια πηγή εξήγησε: «Ο Βασιλιάς επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή του μόλις είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα θεραπείας, σημειώνοντας ότι ως Πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν προστάτης μιας σειράς φιλανθρωπικών οργανώσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Σε πρώιμο στάδιο η ασθένεια

Ένας οικογενειακός φίλος είπε ότι ο Κάρολος ήταν «πολύ θετικός», προσθέτοντας: «Από ό,τι ξέρω είναι όπως συνήθως και είναι τόσο θετικός που δεν θα καταλάβαινε κανείς ότι είχε μια πάθηση. Ευτυχώς, απ' όσο μπορεί να πει κανείς, εντοπίστηκε πολύ νωρίς. Όσον αφορά τη θεραπεία που λαμβάνει,η επιστήμη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί που τον φροντίζουν τώρα είναι απίστευτα εξειδικευμένοι. Αυτός και οι γιατροί του είναι πολύ, πολύ θετικοί.

«Νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο μπορεί να μοιραστεί περισσότερα στο μέλλον, αν το θέλει, αλλά προς το παρόν θέλει να επικεντρωθεί στη θεραπεία του».

Μια άλλη οικογενειακή πηγή επέμεινε ότι δεν ακυρώνει δημόσιες υποχρεώσεις λόγω της κατάστασής του ή οποιασδήποτε σωματικής αδυναμίας. Είπαν ότι το κάνει απλώς για να «ελαχιστοποιήσουν την προσωπική επαφή» λόγω των ιατρικών κινδύνων για τον ίδιο ενώ υποβαλλόταν σε θεραπεία. «Προφανώς είναι σοκ, αλλά τα πάει πραγματικά πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος ενημερώθηκε για τη διάγνωση του βασιλιά πριν δημοσιοποιηθεί, είπε χθες το βράδυ ότι του ευχήθηκε «πλήρη και γρήγορη ανάρρωση». Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο έστειλαν την αγάπη και την υποστήριξή τους στον Βασιλιά και τη Βασιλική Οικογένεια αυτή τη δύσκολη στιγμή, καθώς πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να στείλουν τις καλύτερες ευχές στην Αυτού Μεγαλειότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι «ανησυχεί» για τον βασιλιά και σχεδιάζει να τον καλέσει αργότερα. Είπε στους δημοσιογράφους: «Ανησυχώ για αυτόν. Μόλις άκουσα για τη διάγνωσή του. Θα του μιλήσω, αν θέλει ο Θεός».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, έγραψε στο δίκτυό του Truth Social ότι ο βασιλιάς είναι «ένας υπέροχος άνθρωπος» και ότι «όλοι προσευχόμαστε να έχει γρήγορη και πλήρη ανάρρωση».

Η πρόσφατη διάγνωση σημαίνει ότι ο Βασιλιάς είναι απίθανο να είναι στη λειτουργία της Ημέρας της Κοινοπολιτείας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 11 Μαρτίου, στην οποία συνήθως παρευρίσκονται ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.