ΚΟΣΜΟΣ

Νίκι Χέιλι: Φοβάται για την ασφάλειά της - Ζήτησε προστασία από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

H Νίκι Χέιλι φοβάται για τη ζωή της
H Νίκι Χέιλι φοβάται για τη ζωή της
ΑΡ

ΗΠΑ: Η Nίκι Χέιλι ζήτησε προστασία από τις μυστικές υπηρεσίες, επικαλούμενη «πολλά ζητήματα» ασφαλείας, καθώς φουντώνει η μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Η Νίκι Χέιλι που δίνει μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ζήτησε επίσημα την προστασία των Μυστιικών Υπηρεσιών. Η υποψήφια για τον Λευκό Οίκο είπε στη Wall Street Journal ότι απαιτείται πρόσθετη ασφάλεια λόγω «πολλαπλών ζητημάτων».

«Αυτό δεν πρόκειται να με εμποδίσει να κάνω αυτό που πρέπει να κάνω», είπε στην εφημερίδα. Η Χέιλι η οποία ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις τον κ. Τραμπ, έχει κληθεί από τον πρώην πρόεδρο να βγει από την κούρσα και να ενώσει το κόμμα ενάντια στον Δημοκρατικό υποψήφιο, Τζο Μπάιντεν.

Η Χέιλι, πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ και κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, χρησιμοποιεί επί του παρόντος προσωπική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Στις συγκεντρώσεις της δίνει το παρών και η τοπική αστυνομία.

«Όταν κάνεις κάτι τέτοιο, δέχεσαι απειλές», είπε στους δημοσιογράφους στο μονοπάτι στη Νότια Καρολίνα την περασμένη εβδομάδα. «Είναι απλώς η πραγματικότητα». «Αυτό δεν πρόκειται να με αποτρέψει», είπε. «Σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μερικά ακόμη σώματα γύρω από αυτό; Ναι, δεν πειράζει»

Οποιαδήποτε απόφαση να της παρασχεθεί ασφάλεια της Μυστικής Υπηρεσίας θα ληφθεί από τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος θα συναντηθεί πρώτα με μια κοινή επιτροπή του Κογκρέσου.

Το σπίτι της Χέιλι έγινε πρόσφατα στόχος φάρσας, κατά την οποία έγινε μια κλήση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από κάποιον που προσπαθούσε να προκαλέσει μια απάντηση από μια βαριά οπλισμένη αστυνομική ομάδα. Είπε ότι δεν ήταν σπίτι εκείνη την ώρα, αλλά οι ηλικιωμένοι γονείς της ήταν εκεί με έναν φροντιστή.

Διαδηλωτές έχουν επίσης εμφανιστεί στις συγκεντρώσεις της για να επικρίνουν την υποστήριξή της στο Ισραήλ και την Ουκρανία. Η προστασία της Μυστικής Υπηρεσίας παρέχεται στους «σημαντικούς» υποψηφίους σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, συνήθως όταν φαίνεται βέβαιο ότι θα γίνουν υποψήφιοι του κόμματός τους.

Ως πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ τυγχάνει προστασίας της Μυστικής Υπηρεσίας εφ' όρου ζωής. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ έχει επανειλημμένα ζητήσει προστασία της Μυστικής Υπηρεσίας, αλλά είπε ότι του το αρνήθηκαν. Ο θείος του, Πρόεδρος Τζον Κένεντι, και ο πατέρας του, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι, δολοφονήθηκαν και οι δύο ενώ ήταν στην εξουσία.

Από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, αντιμετώπισε τουλάχιστον δύο σημαντικές απειλές, συμπεριλαμβανομένου ενός ένοπλου άνδρα που υποδύθηκε το μέλος της ασφάλειάς του σε μια προεκλογική εκδήλωση. Ο Μπαράκ Ομπάμα έλαβε προστασία της Μυστικής Υπηρεσίας τον Μάιο του 2007, ασυνήθιστα νωρίς σε εκείνον τον εκλογικό κύκλο, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια καθώς έκανε εκστρατεία για να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος της χώρας.