ΚΟΣΜΟΣ

Νέα γκάφα του Μπάιντεν: Mπέρδεψε τον Μακρόν με τον εκλιπόντα Γάλλο ηγέτη Μιτεράν

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει διαρκώς γκάφες
O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει διαρκώς γκάφες
ΑΡ

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπέρδεψε τον Εμανουέλ Μακρόν με τον νεκρό Γάλλο ηγέτη Φρανσουά Μιτεράν, σε ένα ακόμη λεκτικό ατόπημα που κάνει τον γύρο του κόσμου

Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον «Μιτεράν» εννοώντας προφανώς τον Μακρόν, τον σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1996. Λιγότερο από μια μέρα αργότερα, φάνηκε να δυσκολεύεται να μιλήσει ενώ ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς.

Σε μια προεκλογική ομιλία στο Λας Βέγκας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρατήρησε πώς αντέδρασαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας όταν τον είδαν σε μια σύνοδο κορυφής της G7 μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Εξιστορώντας τη συνάντησή τους λίγο μετά την εκλογή του, αναφέρθηκε επίσης στον Μιτεράν ως «από τη Γερμανία», πριν διορθώσει γρήγορα ότι ήταν από τη Γαλλία. «Του είπα «Η Αμερική επέστρεψε» και ο Μιτεράν από τη Γερμανία, εννοώ από τη Γαλλία, με κοίταξε και είπε για πόσο καιρό θα επιστρέψει», είπε. Ο Μιτεράν σημειωτέον διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1981 έως το 1995.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τον ρώτησε πώς θα αντιδρούσε αν έβλεπε χιλιάδες ανθρώπους να εισβάλλουν στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σταματήσουν την εκλογή πρωθυπουργού. «Ποτέ δεν το σκέφτηκα από αυτή την οπτική γωνία», είπε.

«Τι θα λέγαμε αν αυτό συνέβαινε σε μια άλλη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο;» Τα σχόλιά του, που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, έγιναν λιγότερο από μία ημέρα πριν εμφανιστεί να «παγώνει» ενώ ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Υπάρχει κάποια κινητικότητα και δεν θέλω να... διαλέξω τα λόγια μου», είπε μιλώντας αργά. «Υπάρχει κάποια κινητικότητα, υπήρξε ανταπόκριση από την... υπήρξε απάντηση από την αντιπολίτευση, αλλά, ναι, συγγνώμη από τη Χαμάς, αλλά φαίνεται να είναι λίγο υπερβολικό». Είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από γκάφες που έκανε ο πρόεδρος, ο οποίος μπέρδεψε την Τέιλορ Σουίφτ και την Μπρίτνεϊ Σπίαρς τον Νοέμβριο, σε μια τελετή για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Τον Σεπτέμβριο, επαίνεσε κατά λάθος την «Αφροαμερικανική Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κογκρέσου» ενώ μιλούσε στην Ισπανόφωνη Ομάδα του Κογκρέσου στο ετήσιο γκαλά της ομάδας στην Ουάσιγκτον. Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος έκανε ένα σχόλιο σχετικά με τον «πόλεμο στο Ιράκ» του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, που τον οδήγησε σε χλευασμό στο διαδίκτυο.

Ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ, πιο ηλικιωμένος από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος ήταν 77 ετών όταν τελείωσε η θητεία του. Εάν κερδίσει την προεδρία, θα μπορούσε να παραμείνει στον Λευκό Οίκο μέχρι την ηλικία των 85 ετών