ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε αιματηρές εκρήξεις, παραμονή των εκλογών

Aιματηρές εκρήξεις στο Πακιστάν
Aιματηρές εκρήξεις στο Πακιστάν
ΑΡ

Εκλογές στο Πακιστάν: Δύο φονικές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Μπαλουχιστάν μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες 

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν δύο βομβιστικές εκρήξεις στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν την παραμονή των γενικών εκλογών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η πρώτη έκρηξη σκότωσε 14 άτομα μπροστά από το γραφείο του κόμματος ενός ανεξάρτητου υποψηφίου στην περιοχή Πισίν.

Μια δεύτερη έκρηξη άφησε πίσω της 10 νεκρούς στην περιοχή Qillah Saif Ullah, περίπου 150 χιλιόμετρα, μακριά. Πολλοί ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και από τις δύο εκρήξεις. Οι εκλογές στιγματίστηκαν από βία και ισχυρισμούς για νοθεία.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση στο Πισίν, μια πόλη περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη Κέτα και 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των συνόρων με το Αφγανιστάν. Οι επαρχιακές αρχές ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν επίσης 25 άνθρωποι.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες να διαλύονται από τη δύναμη της έκρηξης. Πραγματοποιήθηκε έξω από το εκλογικό γραφείο ενός τοπικού ανεξάρτητου υποψηφίου, ο οποίος αξιωματούχοι είπαν στο BBC ότι συναντούσε τον εκλογικό του πράκτορα εκείνη τη στιγμή.

Οι λεπτομέρειες για τη δεύτερη έκρηξη είναι συγκεχυμένες. Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι έλαβε χώρα στο κεντρικό παζάρι του Qila Saifullah, με στόχο το εκλογικό γραφείο του κόμματος JUI-F.

Υπήρξαν βίαια επεισόδια τόσο στις επαρχίες του Μπαλουχιστάν όσο και στις επαρχίες Khyber Pakhtunkhwa την τελευταία εβδομάδα, με φόνο την ψηφοφορίας της Πέμπτης (8/2) Η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει τα αίτια των εκρήξεων και οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση του Μπαλουχιστάν είπε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί. «Να είστε βέβαιοι, δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να υπονομεύσουν ή να σαμποτάρουν αυτήν την κρίσιμη δημοκρατική διαδικασία», ανάρτησε ο επαρχιακός υπουργός Πληροφοριών Γιαν Ατσακζάι στο X, πρώην Twitter.