ΚΟΣΜΟΣ

Σοκολάτα από χρυσάφι: Άλμα-ρεκόρ στις τιμές του κακάο εν όψει του Αγίου Βαλεντίνου

Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του κακάο
Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του κακάο
ΑΡ

Οι παγκόσμιες τιμές του κακάο καταγράφουν νέο ρεκόρ, καθώς η ξηρασία πλήττει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική. Aνησυχία σε παραγωγούς και καταναλωτές, καθώς πλησιάζει η Ημέρα των Ερωτευμένων

Οι παγκόσμιες τιμές του κακάο εκτοξεύτηκαν κατακόρυφα και έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ χθες (8/2), καθώς οι έμποροι δίνουν μάχη για νέες προμήθειες και αναμένουν όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις αυτή τη σεζόν. Η «κρίση της σοκολάτας» σημειώνεται μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία οι σοκολατένιες λιχουδιές έχουν την τιμητική της. Η σοκολάτα είναι σχεδόν συνώνυμη με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στις ΗΠΑ σημειωτέον η 14η Φεβρουαρίου είναι η τρίτη μεγαλύτερη γιορτή, τόσο για τις πωλήσεις ζαχαρωτών όσο και για τις πωλήσεις σοκολάτας.

Κι ενώ οι βιτρίνες φοράνε τα καλά τους και τα ζαχαροπλαστεία εξοπλίζονται με σοκολατένιες καρδιές, οι τιμές του κακάο στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έφτασαν στο νέο ιστορικό υψηλό των 5.874 δολαρίων ο μετρικός τόνος. Οι τιμές του βασικού συστατικού για την παρασκευή σοκολάτας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του περασμένου έτους.

Η άνοδος των τιμών του κακάο διοχετεύεται ήδη στους καταναλωτές και πιέζει τους μεγάλους σοκολατοποιούς. Την Πέμπτη, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, η αμερικανική Hershey προειδοποίησε: «Οι ιστορικές τιμές του κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών φέτος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mισέλ Μπακ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών για τους πελάτες. Η άνοδος των τιμών «φθάνει» ήδη στα ράφια λιανικής, με τη Hershey να αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της ζήτησης για τα προϊόντα του. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,6%, καθώς οι καταναλωτές που επλήγησαν από τον πληθωρισμό, μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες για είδη ζαχαροπλαστικής.

Η μεγάλη εταιρεία σοκολάτας είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατα περίπου 30% από την κορύφωση του Μαΐου του 2023. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μελλοντικές τιμές», είπε σε μια κλήση με αναλυτές ο Μισέλ Μπακ, αλλά πρόσθεσε, πως «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας, συμπεριλαμβανομένης της ανακοστολόγησης, ως τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης».

Τον περασμένο μήνα, η ανταγωνίστρια της Hershey Mondelez, η εταιρεία πίσω από το εμπορικό σήμα Cadbury, αναγνώρισε το αυξανόμενο κόστος των συστατικών ως μία από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το επόμενο έτος. Ο οικονομικός διευθυντής της, Λούκα Ζαραμέλα είπε ότι η εταιρεία καταγράφει «σημαντικές αυξήσεις τόσο στο κακάο όσο και στη ζάχαρη».

«Γυρίζοντας 47 χρόνια πίσω, σχεδόν κάθε σημαντική πτώση της τιμής ακολουθήθηκε από μια τεράστια πτώση τιμών 20%-50%, μέσα σε ένα με δύο χρόνια. Είναι διαφορετική αυτή η κατάσταση; Σύμφωνα με τις πηγές μου στις φυτείες κακάο της Δυτικής Αφρικής...Ναι !» είπε ο Jim Roemer, μετεωρολόγος και σύμβουλος εμπορίας εμπορευμάτων στην Best Weather Inc.

«Τουλάχιστον προς το παρόν, μια κατάσταση συμπίεσης μπορεί κάλλιστα να συνεχιστεί για έναν ή δύο μήνες», πρόσθεσε, επικαλούμενος τις τρέχουσες ζημιές στην καλλιέργεια κακάο από τους ισχυρούς ανέμους στην κορυφαία περιοχή παραγωγής της Δυτικής Αφρικής.

Τον Δεκέμβριο, η βρετανική ομάδα καταναλωτών Who? είπε ότι η τιμή ορισμένων εορταστικών κουτιών σοκολάτας είχε αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% σε ένα χρόνο. Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός για τα τρόφιμα και τα ποτά των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 8,3%, η άνοδος των τιμών της σοκολάτας ήταν σημαντικά υψηλότερη στο 15,3%.

Οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί από την κακή συγκομιδή στη Δυτική Αφρική, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει ξηρότερο καιρό στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί κόκκων κακάο στον κόσμο.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στα πρότυπα βροχοπτώσεων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στη συγκομιδή. «Οι έμποροι ανησυχούν για ένα ακόμη σύντομο έτος παραγωγής και αυτά τα συναισθήματα έχουν ενισχυθεί από το Eλ Νίνιο που απειλεί τις καλλιέργειες της Δυτικής Αφρικής με ζεστό και ξηρό καιρό», τονίζει ο Τζακ Σκοβιλ, αναλυτής στην Price Futures Group.