ΚΟΣΜΟΣ

Νέο Δελχί: Φιλοξένησε την πρώτη στρογγυλή τράπεζα ΕΕ-Ινδίας για την αντιμετώπιση των drones

Νέο Δελχί: Φιλοξένησε την πρώτη στρογγυλή τράπεζα ΕΕ-Ινδίας για την αντιμετώπιση των drones

Η ημερήσια στρογγυλή τράπεζα ΕΕ-Ινδίας επιδιώκει να κατανοήσει καλύτερα το φάσμα των τρεχουσών και των αναδυόμενων απειλών που σχετίζονται ιδιαίτερα με την τεχνολογία UAS καταναλωτικής ποιότητας

Ο πρώτος διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ινδίας για την αντιμετώπιση της χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS) από εξτρεμιστές και μη κρατικούς φορείς πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί.

Η ημερήσια στρογγυλή τράπεζα ΕΕ-Ινδίας επιδιώκει να κατανοήσει καλύτερα το φάσμα των τρεχουσών και των αναδυόμενων απειλών που σχετίζονται ιδιαίτερα με την τεχνολογία UAS καταναλωτικής ποιότητας.

Συμμετέχοντες από την ΕΕ και την Ινδία συζήτησαν επίσης τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με ρυθμιστικές, τακτικές και ερευνητικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση απειλών UAS και στις δύο περιοχές, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Τα εμπορικά UAS αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά την τεχνολογική πολυπλοκότητα όσο και τη διαθεσιμότητα των καταναλωτών. Οι εξτρεμιστές έχουν εκμεταλλευτεί αυτές τις φθηνές και προσαρμόσιμες καταναλωτικές συσκευές για διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης και των βίαιων επιθέσεων.

Αυτή η στρογγυλή τράπεζα αποτελεί μέρος μιας σειράς συνεχιζόμενων αντιτρομοκρατικών δεσμεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας, που βασίζεται σε πρόσφατες δραστηριότητες στο πλαίσιο του έργου της ΕΕ Ενίσχυση της Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Ασία και με την Ασία (ESIWA). Στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πρόληψης του βίαιου εξτρεμισμού (CT-PVE), οι δραστηριότητες περιελάμβαναν επιτυχή εκπαίδευση διαχείρισης κινδύνου χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (CBRN) για Ινδούς επαγγελματίες ασφάλειας και συντονισμένες συζητήσεις εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εξτρεμισμού. προστέθηκε.

"Οι απειλές για την ασφάλεια και την τρομοκρατία έχουν ολοένα και περισσότερο υβριδικό χαρακτήρα. Η χρήση εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εάν μια σχετικά φθηνή συσκευή μπορεί να μεταφέρει και να πετάξει μια πίτσα ή ένα biryani, τότε είναι σαφές ότι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά πιο κακόβουλων φορτίων , όπως όπλα ή εκρηκτικά», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ινδία Herve Delphin.

"Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ μας, της ΕΕ και της Ινδίας, είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη για την αντιμετώπιση των απειλών των drones που αντιμετωπίζουμε ο καθένας μας, σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Αυτό το σεμινάριο μαρτυρεί τη γενική κοινή δέσμευση ΕΕ και Ινδίας για εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας για ζητήματα ασφάλειας», πρόσθεσε.

Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτές τις σχετικά φθηνές και προσαρμόσιμες συσκευές, τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένοι βίαιοι εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει drones «εκτός χρήσης». Η ταχεία άνοδος αυτού του φαινομένου και οι εξελισσόμενες τεχνολογίες που εμπλέκονται σημαίνουν ότι οι αξιολογήσεις απειλών και οι στρατηγικές μετριασμού είναι πρόσφατες και συνεχείς. Η κοινή χρήση πληροφοριών με συνομηλίκους είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τη σφυρηλάτηση μιας κοινής απάντησης για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της άμυνας.

Αυτή η στρογγυλή τράπεζα ΕΕ-Ινδίας διοργανώθηκε από το έργο ESIWA, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά Ασφαλείας της Ινδίας και την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ινδία. Υπογραμμίζοντας την προσέγγιση της Ομάδας Ευρώπης, θα παρασχεθούν εισροές εμπειρογνωμόνων από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΓΔ Εσωτερικών), το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, την εθνική αστυνομία της Ουγγαρίας (Rendorseg), καθώς και το Γραφείο Αντιτρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών ( UNOCCT), ανέφερε επίσης.

Το έργο ESIWA συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και το Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών. Εργάζεται για να ενισχύσει τη συνεργασία της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα με τον Ινδο-Ειρηνικό σε τέσσερις θεματικούς τομείς: καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, διαχείριση κρίσεων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ασφάλεια στη θάλασσα. Το έργο συν-υλοποιείται από τη Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) & την Expertise France.

Οι δραστηριότητες της ESIWA για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού (CT-PVE) στοχεύουν να συμβάλουν στην ανταλλαγή πληροφοριών, τη δημιουργία ικανοτήτων και την αμοιβαία μάθηση.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Επιτροπή της ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από drones. Το έγγραφο καθορίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Η ανακοίνωση στοχεύει συγκεκριμένα να "παρέχει ένα ολοκληρωμένο και εναρμονισμένο πλαίσιο πολιτικής, να οικοδομήσει μια κοινή κατανόηση των εφαρμοστέων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών που ενδεχομένως θέτουν τα drones και να λάβει υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία".