ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους - «Οχυρό» το Νέο Δελχί υπό τον φόβο βίαιων επεισοδίων

Διαδηλώνουν οι αγρότες στην Ινδία
Διαδηλώνουν οι αγρότες στην Ινδία
ΑΡ

Στους δρόμους βγαίνουν χιλιάδες αγρότες στην Ινδία. Σχεδιάζουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Νέο Δελχί, ζητώντας μεταξύ άλλων καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς 

Χιλιάδες αγρότες στην Ινδία διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Νέο Δελχί, αφού οι συνομιλίες με τους αρμόδιους υπουργούς απέτυχαν. Ζητούν, μεταξύ άλλων, καλύτερες τιμές για τους παράγωγους, μέτρο που, όπως αναφέρει το Reuters, τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση το 2020, όταν χιλιάδες αγρότες είχαν κατασκηνώσει στους αυτοκινητόδρομους προς την πρωτεύουσα.

Η διαμαρτυρία που διήρκεσε ένα χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σταμάτησε, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε να καταργήσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στον γεωργικό κλάδο.

Οι αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι από το Παντζάμπ, λένε ότι θέλουν να διασχίσουν ειρηνικά τη Χαριάνα για να φτάσουν στο Δελχί, αλλά δεν τους επετράπη να το κάνουν. Σε πολλές περιοχές ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με τις αρχές να ρίχνουν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος και την κατάσταση να παραμένει τεταμένη. Οι αγρότες λένε ότι θα διαδηλώσουν στο Δελχί μέχρι να εκπληρωθούν τα βασικά αιτήματά τους.

Η αστυνομία στο Δελχί σφράγισε τα σύνορα σε τρεις πλευρές της πόλης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μία επανάληψη των γεγονότων του 2020, όταν οι αγρότες διαμαρτύρονταν για μήνες, αποκλείοντας τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους που συνδέουν την πρωτεύουσα με τα γειτονικά κρατίδια. Το κίνημα θεωρήθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ ηγετών αγροτικών συνδικάτων και υπουργών της κυβέρνησης Μόντι δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να λύσουν το αδιέξοδο. Οι αγρότες ζητούν εξασφαλισμένες κατώτατες τιμές - γνωστές και ως ελάχιστη τιμή στήριξης ή MSP - που τους επιτρέπει να πωλούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση αγορές χονδρικής ή mandis. Απαιτούν επίσης από την κυβέρνηση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για διπλασιασμό του εισοδήματος των αγροτών.

Η πορεία των αγροτών σημειώνεται λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές στις οποίες το Κόμμα «Μπαρατίγια Τζανάτα» (BJP) του Μόντι επιδιώκει τρίτη θητεία στην εξουσία. Οι αγρότες αποτελούν μία εκλογική δύναμη με τεράστια επιρροή στην Ινδία και οι ειδικοί λένε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα να μην τους εξαγριώσει πριν από τις κάλπες.

Τη Δευτέρα, οι ομοσπονδιακοί υπουργοί πραγματοποίησαν μια εξάωρη συνάντηση με τους ηγέτες των αγροτικών συνδικάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σε ορισμένα από τα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης υποθέσεων που καταγράφηκαν εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της αναταραχής του 2020.

Αλλά δεν υπήρξε συναίνεση για το MSP. Το 2021, μετά την κατάργηση της νομοθεσίας για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα δημιουργήσει μια επιτροπή για να βρει τρόπους να διασφαλίσει τις τιμές στήριξης για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Αλλά η επιτροπή δεν έχει ακόμη υποβάλει την έκθεσή της.

Στο μεταξύ, οι αρχές έχουν αναπτύξει οδοφράγματα, σύνορα με συρματοπλέγματα και τσιμεντόλιθους για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στην πρωτεύουσα. Η αστυνομία έχει επίσης απαγορεύσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών σημείων μεταξύ του Δελχί και των γειτονικών πολιτειών Ουτάρ Πραντές και Χαριάνα μέσω των οποίων οι αγρότες αναμένεται να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Στην πορεία συμμετέχουν πάνω από 200 σωματεία αγροτών. «Θα κινηθούμε ειρηνικά και στόχος μας είναι η κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά μας», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI εκπρόσωπός τους. Αγρότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις εξήγγειλαν επίσης απεργία στις 16 Φεβρουαρίου κατά την οποία δεν θα πραγματοποιηθούν αγροτικές δραστηριότητες. Καταστήματα, αγορές και γραφεία σε όλα τα χωριά θα παραμείνουν κλειστά ενώ οι αγρότες θα αποκλείσουν μεγάλους δρόμους σε όλη τη χώρα.