ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Οι «φωτιές ζόμπι» συνεχίζουν να σιγοκαίνε κάτω από τα χιόνια με ανησυχητικό ρυθμό

Καναδάς: Οι «φωτιές ζόμπι» συνεχίζουν να σιγοκαίνε κάτω από τα χιόνια με ανησυχητικό ρυθμό
BBC

Τι είναι οι «φωτιές ζόμπι» που συνεχίζουν να καίνε παρά το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες στον Καναδά 

Κάτω από τα παχιά στρώματα χιονιού στον παγωμένο χειμώνα του Καναδά συνεχίζουν να καίνε «φωτιές ζόμπι», απομεινάρια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

Πρόκειται για εστίες που εξακολουθούν να καίνε, με πρωτοφανή ρυθμό και αυξάνουν τον φόβο για το τι μπορεί να ακολουθήσει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Όσοι οδηγούν στον αυτοκινητόδρομο μέσω της πόλης Φορτ Νέλσον, στη Βρετανική Κολομβία, μπορούν εύκολα να δουν σύννεφα λευκού καπνού και να μυρίσουν την φωτιά. Ο καπνός ήταν ορατός ακόμα και τις κρύες μέρες που οι θερμοκρασίες είχαν πέσει κατακόρυφα στους -40 βαθμούς Κελσίου.

Τι είναι οι πυρκαγιές ζόμπι

Οι φωτιές αυτές είναι εστίες, που σιγοκαίνε κάτω από την επιφάνεια και διατηρούνται ζωντανές χάρη στο οργανικό χώμα, που ονομάζεται τύρφη βρύα, κοινό στα δάση της βόρειας Αμερικής και σε παχιά στρώματα χιονιού που τα απομονώνουν από το κρύο.

Οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι ασυνήθιστες, καθώς μέσα στην τελευταία δεκαετία η Βρετανική Κολομβία έχει δει κατά μέσο όρο πέντε ή έξι που συνεχίζουν να καίνε κατά τους κρύους μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τον Ιανουάριο η συγκεκριμένη περιοχή είδε μία κορύφωση με 106 ενεργές φωτιές ζόμπι προκαλώντας μεγάλη ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων για το τι θα σημαίνουν για την επερχόμενη εποχή των πυρκαγιών. Οι περισσότερες συνήθως σβήνουν μόνες τους πριν από την άνοιξη, αλλά 91 εξακολουθούν να καίνε και εκείνα θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν μόλις λιώσει το χιόνι και εκτεθούν στον αέρα. Εξαιτίας αυτού, οι επιστήμονες τις συνδέουν με την πρώιμη έναρξη των εποχών των δασικών πυρκαγιών.

Η γειτονική επαρχία της Αλμπέρτα σημειώνει επίσης μια έξαρση σε φωτιές ζόμπι, με 57 να καίνε από τις αρχές Φεβρουαρίου, σχεδόν 10 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας.

«Αυτές που συνεχίζουν να σιγοκαίνε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, νομίζω ότι είναι πολύ ανησυχητικές», ειδικά μετά την εποχή των πυρκαγιών που κατέρριψαν το ρεκόρ στον Καναδά πέρυσι, δήλωσε η Jennifer Baltzer, καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier και στην Έδρα Canada Research in Forests and Global. Αλλαγή.

Περισσότερα 44 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν από τις πυρκαγιές στον Καναδά το 2023 - μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Καμπότζης - ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο των 10 ετών της χώρας.

Έντονη ανησυχία για το καλοκαίρι

Η σεζόν ήταν από τις πιο θανατηφόρες στην πρόσφατη ιστορία, με αρκετούς πυροσβέστες να έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και το αποτέλεσμα έγινε αισθητό πολύ πέρα από τα σύνορα του Καναδά, όταν καπνός κάλυψε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Οι περισσότερες από αυτές είναι πυρκαγιές που δεν μπορούσαν να σβήσουν πλήρως μέχρι το περασμένο φθινόπωρο απλώς και μόνο λόγω έλλειψης πόρων. Μέχρι το τέλος του έτους, οι αξιωματούχοι κατέγραψαν συνολικά περισσότερες από 2.200 πυρκαγιές στην περιοχή.

Επίσης ανησυχία προκαλούν οι συνθήκες ξηρασίας που έχουν επιμείνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η περιοχή έχει δει τόσο λίγο χιόνι που ένα χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή του South Cariboo αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες του στις αρχές Ιανουαρίου για το υπόλοιπο της σεζόν.

Κάποτε οι πυρκαγιές ζόμπι ήταν σπάνιες, ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του ραγδαία θερμαινόμενου κλίματος.

Η κύρια ανησυχία είναι πως οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να αναφλεγούν ξανά εάν στην περιοχή εξακολουθήσει χιονόπτωση ή βροχή μέχρι την άνοιξη.