ΚΟΣΜΟΣ

Βαλένθια: Η δραματική επιχείρηση διάσωσης από φλεγόμενη πολυκατοικία - 4 νεκροί, έως 15 αγνοούμενοι

Φονική πυρκαγιά στη Βαλένθια της Ισπανίας
Φονική πυρκαγιά στη Βαλένθια της Ισπανίας

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έως και 15 αγνοούνται μετά από τεράστια πυρκαγιά που έπληξε δύο πολυκατοικίες στην πόλη Βαλένθια της Ισπανίας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η φονική πυρκαγιά έπληξε ένα 14όροφο τετράγωνο στη γειτονιά Campanar της Βαλένθια και επεκτάθηκε σε ένα διπλανό κτήριο.Πυροσβέστες εθεάθησαν να απεγκλωβίζουν ανθρώπους από τα μπαλκόνια.

Οι ειδικοί λένε ότι η πολύ εύφλεκτη επένδυση στο κτίριο επέτρεψε την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς. Το κτήριο περιλαμβάνει 138 διαμερίσματα και στεγάζει 450 κατοίκους, ανέφερε η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη τον διευθυντή του κτιρίου. Δεκαπέντε άτομα, μεταξύ των οποίων έξι πυροσβέστες και ένα μικρό παιδί, έχουν τραυματιστεί αν και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Η δήμαρχος της Βαλένθια Μαρία Χοσέ Καταλά είπε ότι οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν από εννέα έως 15 άτομα, ενώ ο περιφερειακός εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι 14 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σε βίντεο που κατέγραψε κάμερα που βρέθηκε στο σημείο και μεταδίδει το BBC, φαίνονται δύο άτομα να διασώζονται από τα πυροσβεστικά συνεργεία με ένα βυτιοφόρο.

Περισσότερα από 20 συνεργεία της πυροσβεστικής έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία επιδεινώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους. Μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής το μπλοκ ήταν ένα γιγάντιο μαυρισμένο από τη φωτιά κέλυφος. Ο κόσμος κλήθηκε να μείνει μακριά από την περιοχή.

Στην Ισπανία έχουν τεθεί ερωτήσεις σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση του κτιρίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 2008-09. Η Eστερ Πουτσάδες, αντιπρόεδρος του Κολλεγίου Βιομηχανικών Τεχνικών Μηχανικών της Βαλένθια, είπε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe ότι είχε προηγουμένως επιθεωρήσει το κτίριο.

Είπε ότι το εξωτερικό του περιείχε ένα υλικό πολυουρεθάνης, το οποίο δεν είναι πλέον σε ευρεία χρήση λόγω των φόβων για αναφλεξιμότητα. Διαθέτει και κάλυμμα αλουμινίου. «Ο λόγος που το [κτήριο] κάηκε τόσο γρήγορα είναι λόγω αυτού του τύπου επένδυσης», είπε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Η επένδυση έχει περιγραφεί από τους ειδικούς ως αποτελεσματική για τη θερμομόνωση, αλλά ο αερισμός ή το κενό μεταξύ αυτής και του καλύμματος σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ εύφλεκτο. Ο Λούις Σέντρα της ένωσης αρχιτεκτόνων της Βαλένθια, είπε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει «φαινόμενο καμινάδας», επιτρέποντας στις πυρκαγιές να εξαπλωθούν πιο γρήγορα.

Το θέμα της επένδυσης θυμίζει την τραγωδία του 2017 στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου. Η επένδυση κατηγορήθηκε ότι βοήθησε να εξαπλωθούν οι φλόγες όταν ξέσπασε εκείνη η φωτιά, με αποτέλεσμα 72 νεκρούς