ΚΟΣΜΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ναρέντρα Μόντι: «Είναι ένας πραγματικός φίλος, ένας οραματιστής ηγέτης»

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ναρέντρα Μόντι: «Είναι ένας πραγματικός φίλος, ένας οραματιστής ηγέτης»

«Στον πρωθυπουργό Μόντι, βρήκα έναν οραματιστή, έναν κύριο ηγέτη και, τολμώ να πω, έναν αληθινό φίλο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τον Ινδό ομόλογό του

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαίνεσε την Τετάρτη τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και είπε ότι βρήκε έναν οραματιστή ηγέτη και έναν αληθινό φίλο μέσα του, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις Ινδίας-Ελλάδας είναι πέρα ​​από διμερείς επαφές.

«Στον πρωθυπουργό Μόντι, βρήκα έναν οραματιστή, έναν κύριο ηγέτη και, τολμώ να πω, έναν αληθινό φίλο. Και η σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας με την Ινδία είναι εμφανής όχι μόνο στην αύξηση των διμερών μας επαφών, αλλά και στις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει. Πέρυσι υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης σε κρίσιμους τομείς όπως η γεωργία και η άμυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ έκανε κοινή δήλωση με τον πρωθυπουργό Μόντι.

«Φέτος εργαζόμαστε και είμαι σίγουρος ότι θα ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα μια πολύ σημαντική συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αλλά και η προσφορά νέων. Οι Ινδοί είναι μια ευκαιρία να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα και να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας μας και τις προοπτικές ενίσχυσης της σύνδεσής μας», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι πιο κοντά η μία στην άλλη από πολλές απόψεις και οι κοινές αξίες λειτουργούν ως γέφυρα που μας φέρνει πιο κοντά.

«Πραγματοποιούμε σημαντική πρόοδο προς την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς στην ασφάλεια και την άμυνα, τις επενδύσεις και το εμπόριο, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον κυβερνοχώρο, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη γεωργία. Ελλάδα και Ινδία είναι κοντά η μία στην άλλη από πολλές απόψεις», σημείωσε.

Μάλιστα, πρόσθεσε: «Οι κοινές μας αξίες χρησιμεύουν ως η γέφυρα που μας φέρνει πιο κοντά. Και οι δύο μοιράζονται, θα έλεγα, ένα συγκεκριμένο ήθος ή Νταρμ, όπως το αποκαλείτε. Και οι δύο μοιραζόμαστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια ισχυρή δέσμευση στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε και οι δύο πιστοί στην αρχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη διπλωματία και τη σταθερότητα, και το πιο σημαντικό, η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, μοιράζεται την αμοιβαία πολιτική βούληση να συνεργάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν συνεργασίες, να διερευνήσουν και να δημιουργήσουν νέες συνέργειες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο Raj Ghat και απέτισε φόρο τιμής στον Μαχάτμα Γκάντι. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη κρατική επίσκεψη στην Ινδία, υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στο Raj Ghat.

Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε επίσης εθιμοτυπική δεξίωση στο προαύλιο του Rashtrapati Bhavan στο Νέο Δελχί την Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποδέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του στο προαύλιο του Ραστραπάτι Μπαβάν.

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Randhir Jaiswal ανέφερε: «Ένα τελετουργικό καλωσόρισμα για τον εκλεκτό καλεσμένο μας! Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο προαύλιο του Rashtrapati Bhavan. Μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη μακροχρόνια Σύμπραξη Ινδίας - Ελλάδας».

Μετά την παραλαβή της τιμητικής φρουράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία με την Ινδία έχει σημαντική σημασία για την Ελλάδα και προσβλέπει σε διμερείς συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Μόντι.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσαν στην Ινδία ανώτερα στελέχη και μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία. Κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διμερείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μόντι.

Αυτή ήταν η πρώτη διμερής επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή αρχηγού κυβέρνησης από την Ελλάδα στην Ινδία εδώ και 15 χρόνια. «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω και να εμβαθύνει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας έχουν αναβαθμιστεί σε «Στρατηγική Συνεργασία» κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023.