ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: «Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα δεν θα πετύχει ποτέ»

Χαμάς: «Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα δεν θα πετύχει ποτέ»
AP.

«Όσον αφορά το “μετά” (σ.σ. τον πόλεμο) στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Νετανιάχου παρουσιάζει ιδέες που ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα επιτύχουν ποτέ», σημείωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς τόνισε απόψε (23/02) ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας «δεν θα πετύχει ποτέ», μιλώντας από τη Βηρυτό. «Όσον αφορά το “μετά” (σ.σ. τον πόλεμο) στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Νετανιάχου παρουσιάζει ιδέες που ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα επιτύχουν ποτέ», σημείωσε ο Ουσάμα Χαμντάν.

Το έγγραφο που υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης (22/02) ο Νετανιάχου στο συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, επαναλαμβάνει τους στόχους του ισραηλινού στρατού στη Γάζα: Διάλυση της Χαμάς και της Τζιχάντ και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός «θα ασκεί τον έλεγχο ασφαλείας σε όλη τη ζώνη στα δυτικά του Ιορδάνη, συμπεριλαμβανομένης και της Λωρίδας της Γάζας» ώστε «να εμποδισθεί η ενίσχυση των τρομοκρατικών στοιχείων» και να εξαλειφθούν «οι απειλές εις βάρος του Ισραήλ», αναγράφεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το AFP. Το Ισραήλ θα διατηρήσει, επίσης, «την ελευθερία κινήσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς χρονικό περιορισμό».

«Αυτό το σχέδιο δεν θα γίνει πραγματικότητα, επειδή η πραγματικότητα της Γάζας και η πραγματικότητα των Παλαιστινίων δεν μπορεί να καθορισθεί παρά μόνο από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χαμντάν.

Ο Νετανιάχου «αρνείται να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος. Αυτό θέτει το ερώτημα αν ο ίδιος και οι άλλοι σαν αυτόν έχουν τα προσόντα να διεξάγουν πολιτικές συζητήσεις με τους Παλαιστίνιους», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις