ΚΟΣΜΟΣ

Ο Flaco, η διάσημη κουκουβάγια των Νεοϋορκέζων «σίγησε» για πάντα - Μυστήριο ο θάνατός του

Ο Flaco, η διάσημη κουκουβάγια των Νεοϋορκέζων «σίγησε» για πάντα - Μυστήριο ο θάνατός του

Ο Flaco, η κουκουβάγια των διασημοτήτων που δραπέτευσε από τον ζωολογικό κήπο του Central Park, έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας σε θλίψη τους χιλιάδες θαυμαστές τους

ΟI Νεοϋορκέζοι έχασαν την αγαπημένη κουκουβάγια τους. Ο Φλάκο, ο ευρασιατικός μπούφος, έγινε γνωστός αφού δραπέτευσε από τον ζωολογικό κήπο του Central Park πέρυσι, ζώντας ελεύθερος στο Μανχάταν, αλλά αυτή την εβδομάδα πέθανε από τραυματική πρόσκρουση.

Το νυχτερινό τραγούδι του πτηνού που κέρδισε τις καρδιές στο Upper West Side, δεν θα ξανακουστεί.

Ο Φλάκο δραπέτευσε από τον ζωολογικό κήπο πέρυσι, αφού ένας βάνδαλος παραβίασε έναν φράχτη μέχρι τη μέση και τρύπησε το δικτυωτό κλουβί του. Είχε φτάσει στο ζωολογικό κήπο ως νεογέννητο 13 χρόνια νωρίτερα.

Οι ζωολόγοι που ερευνούν τον πρόωρο θάνατό του -το είδος του μπορεί να ζήσει έως και 10 χρόνια στη φύση και 60 στην αιχμαλωσία- λένε ότι ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, καταφέρνοντας να πιάσει θήραμα παρόλο που δεν είχε εμπειρία στο κυνήγι.

Ο ζωολογικός κήπος ερευνά την ασθένεια ως πιθανό παράγοντα θανάτου του και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια ενημέρωση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Οι θεάσεις του Φλάκο είχαν γίνει σπορ, με τους Νεοϋορκέζους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να δουν το μεγαλοπρεπές πτηνό που το άνοιγμα των φτερών του έφτανε στα έξι πόδια.

Η διάσημη κουκουβάγια περνούσε τις μέρες της σκαρφαλωμένη σε κλαδιά δέντρων και στύλους, και τις νύχτες πάνω σε πύργους νερού ή κυνηγώντας τους άφθονους αρουραίους της πόλης.

Ο Φλάκο ήταν πιο ήσυχος τις ημέρες πριν από το θάνατό του, είπε ο David Barrett, ο οποίος διαχειρίζεται τον λογαριασμό Manhattan Bird Alert στο X και παρακολουθεί αναφορές για τις δραστηριότητες της κουκουβάγιας.

Ο Μπάρετ είχε αναρωτηθεί αν ο Φλάκο είχε πάει για να εξερευνήσει άλλες γειτονιές, αλλά η είδηση ​​του θανάτου τον έκανε να υποψιαστεί ότι είχε αρρωστήσει, είπε το Σάββατο.

Με την είδηση ​​του θανάτου του έρχεται και μια έκκληση για δικαιοσύνη.

«Ο βάνδαλος που κατέστρεψε το έκθεμα του Φλάκο έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πουλιού και είναι τελικά υπεύθυνος για τον θάνατό του», ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ο ζωολογικός κήπος του Σέντραλ Παρκ.

«Είμαστε ακόμη αισιόδοξοι ότι το NYPD που ερευνά τον βανδαλισμό θα κάνει τελικά μια σύλληψη».

Οι θαυμαστές του Φλάκο μοιράστηκαν το Σάββατο προτάσεις για ένα μόνιμο χάλκινο άγαλμα με θέα στη Νέα Υόρκη. Ο ένας ζήτησε να ταφούν τα λείψανα της κουκουβάγιας στο Central Park.