ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Βλέπει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέσα στις επόμενες ημέρες

Ο Μπάιντεν ελπίζει σε μία άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Ο Μπάιντεν ελπίζει σε μία άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα
ΑΡ

Ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (4/2)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θεωρεί οτι μια νέα, προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι δυνατή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (4/2). Μετέδωσε τη σημαντική είδηση αυθόρμητα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, απαντώντας σε δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν πότε θεωρεί ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η εκεχειρία. «Ο σύμβουλός μου για την εθνική ασφάλεια μου λέει ότι είμαστε κοντά. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός».

Ο Μπάιντεν έκανε τα σχόλια στη Νέα Υόρκη αφού μαγνητοσκοπούσε μια εμφάνισή του στο Late Night του NBC με τον Σεθ Μέγιερς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να σταματήσει προσωρινά τον πόλεμο κατά το Ραμαζάνι, τον επερχόμενο μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, εάν επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους.

«Έρχεται το Ραμαζάνι και υπήρξε συμφωνία από τους Ισραηλινούς ότι δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, προκειμένου να μας δοθεί χρόνος να απομακρύνουμε όλους τους ομήρους», είπε ο Μπάιντεν.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε το σαββατοκύριακο τους γενικούς όρους μιας συμφωνίας για παύση των μαχών για αρκετές εβδομάδες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Σε μια παρατεταμένη προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας – η Αίγυπτος, το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλοι έχουν ενεργήσει ως μεσολαβητές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απελευθέρωση πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι –η χώρα του οποίου φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς και βοήθησε να επιτευχθεί μια εβδομαδιαία εκεχειρία τον Νοέμβριο– αναμένεται στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Μια παύση εβδομάδων θα επιτρέψει σε εκατοντάδες φορτηγά να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, όπου σχεδόν 30.000 έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς και οι αρρώστιες και η πείνα έχουν κατακλύσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών διέκοψε τη βοήθεια προς τη βόρεια Γάζα, επικαλούμενη ισραηλινά πυρά και «πλήρες χάος και βία λόγω της κατάρρευσης της πολιτικής τάξης», εν μέσω αυξανόμενων αναφορών οτι αυξάνεται η επισιτιστική κρίση.

Το ποσό της βοήθειας που έφτασε στη Γάζα μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, είπε ο ΟΗΕ, καθώς ο γενικός γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα ήταν «το καρφί στο φέρετρο» των παραδόσεων στο έδαφος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μια διακοπή πολλών εβδομάδων στις μάχες θα μπορούσε να προσφέρει έναν δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας θα καθυστερήσει, όχι θα αποτρέψει τη χερσαία εισβολή στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Έχω θέσει τρεις πολεμικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι. Ο δεύτερος είναι η καταστροφή της Χαμάς. Και ο τρίτος είναι να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει απειλή για το Ισραήλ στο μέλλον», είπε, μιλώντας στο Face of the Nation του CBS. «Καταλάβετε ότι αν δεν έχουμε ολοκληρωτική νίκη, δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Χαμάς στη θέση του».

Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο στρατός έδειξε στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ το σχέδιό του για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα, αλλά δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα μπορούσαν να πάνε αυτοί οι εκτοπισμένοι.

Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου αντιμετώπισε αυξανόμενη δημόσια πίεση για την τύχη των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα από ένα ανανεωμένο αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας. Στο Ισραήλ, οι δημοτικές εκλογές που καθυστέρησαν δύο φορές λόγω των συγκρούσεων θα διεξαχθούν την Τρίτη σε ένα τεστ για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, σχεδόν πέντε μήνες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.