ΚΟΣΜΟΣ

Μικροσκοπικό ψάρι μπορεί να παράγει ήχο περισσότερο από ένα τρυπάνι

Μικροσκοπικό ψάρι μπορεί να παράγει ήχο περισσότερο από ένα τρυπάνι

Πρόκειται για το Danionella ceebrum, που είναι ένα κυπρινιδικό είδος ψαριού

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μικροσκοπικά ψάρια μπορούν να κάνουν ήχους τόσο δυνατούς όσο ένα τρυπάνι.

Ο ήχος παράγεται μόνο από τα αρσενικά. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα από τα μικρότερα ψάρια του κόσμου είναι ικανό να παράγει ήχους που καταγράφουν περισσότερα από 140 ντεσιμπέλ , δηλαδή πιο δυνατά από ένα τρυπάνι.

Πρόκειται για το Danionella ceebrum, που είναι ένα κυπρινιδικό είδος ψαριού που αναφέρθηκε το 2021 από θολά ρεύματα χαμηλού υψομέτρου στις νότιες και ανατολικές πλαγιές της οροσειράς Bago Yoma στη Μιανμάρ καθώς και από ένα αρδευτικό κανάλι νοτιοδυτικά της πόλης Hmawbi στο τμήμα Yangon

Έχει μήκος μόλις 12 χιλιοστά και διαθέτει τον μικρότερο εγκέφαλο από όλους τους σπονδύλους, αναφέρει η Sun. Ο ήχος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες που μελετούσαν το είδος στο Βερολίνο, οι οποίοι μπορούσαν να ακούσουν ήχους καθώς περνούσαν δίπλα από τις δεξαμενές των ψαριών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εγκατέστησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας σε μια δεξαμενή που περιείχε τα ψάρια για να επεξεργαστούν τι ακριβώς συνέβαινε. «Τα ψάρια είναι τόσο δυνατά που, ακόμη και όταν απλώς περνάς δίπλα από τις δεξαμενές τους, μπορείς να ακούσεις παλλόμενους ήχους», δήλωσε στο New Scientist η Verity Cook, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο ήχος παράγεται όταν ένα από τα πλευρά του ψαριού τραβιέται μέσα στην κύστη, δημιουργώντας έναν ήχο τυμπανισμού. Είναι μόνο τα αρσενικά που κάνουν τον θόρυβο και ο λόγος που το κάνουν δεν είναι σαφής

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, Proceedings of the National Academy of Sciences (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών).