ΚΟΣΜΟΣ

To μυστήριο του SS Nemesis λύθηκε μετά από 120 χρόνια: Το ναυάγιο που σόκαρε την Αυστραλία

nemesis
To χαμένο πλοίο Nemesis SS
nypost.com

Το SS Nemesis έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα και εξαφανίστηκε με τα 32 μέλη του πληρώματος

Τον Ιούλιο του 1904 όταν το φορτηγό πλοίο SS Nemesis έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα στα ανοιχτά της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και εξαφανίστηκε μαζί με τα 32 μέλη του πληρώματος.

Λίγες εβδομάδες μετά την καταιγίδα, πτώματα μελών του πληρώματος και κομμάτια από τα συντρίμμια του πλοίου ξεβράστηκαν σε παραλία μερικά χιλιόμετρα νότια του Σίδνεϊ.

Αν και η εξαφάνιση του πλοίου συγκλόνισε τη χώρα και προκάλεσε το δημόσιο ενδιαφέρον τα συντρίμμια του πλοίου δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το μυστήριο όμως λύθηκε κατά τύχη. Η Subsea Professional Marine Services, μια εταιρεία τηλεπισκόπησης που έψαχνε τον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών του Σίδνεϊ για χαμένο φορτίο το 2022, έπεσε τυχαία πάνω στο χαμένο ναυάγιο.

Πως χάθηκε το πλοίο

Η εταιρεία τηλεπισκόπησης μόλις αντίκρισε το πλοίο υποπτεύτηκε ότι ήταν το βυθισμένο SS Nemesis. Όμως χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες υποβρύχιες κάμερες για να επιβεβαιώσουν ότι τα χαρακτηριστικά του ναυαγίου συνέπιπταν με φωτογραφίες και σκίτσα του φορτηγού πλοίου.

Οι πρώτες εικόνες που ήρθαν στο συνεργείο αποκάλυψαν ότι το πλοίο στεκόταν όρθιο στον αμμώδη βυθό και πλώρη και η πρύμνη του είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές. Τα πρώτα συμπεράσματα οδηγούν στην αποκάλυψη ότι το πλοίο βυθίστηκε επειδή η μηχανή του έπαθε υπερφόρτωση λόγω της καταιγίδας. Η εταιρία πιθανολογεί πως το SS Nemesis βυθίστηκε τόσο γρήγορα αφότου χτυπήθηκε από ένα μεγάλο κύμα, που το πλήρωμα δεν πρόλαβε ούτε να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους.

Κλείνει η υπόθεση για τους συγγενείς

Μετά από 120 χρόνια λύθηκε το μυστήριο γύρω από το SS Nemesis και γράφτηκε ο επίλογος για τους συγγενείς των θυμάτων.

«Περίπου 32 παιδιά έχασαν τους γονείς τους σε αυτό το ναυάγιο και ελπίζω αυτή η ανακάλυψη να κλείσει την υπόθεση για τις οικογένειες και τους φίλους που συνδέονται με το πλοίο και δεν γνώρισαν ποτέ την τύχη του», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Νέας Νότιας Ουαλίας, Πένι Σαρπ.