ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες προειδοποιούν τους άνδρες με «μπυροκοιλιά» - Από τι κινδυνεύουν

Επιστήμονες προειδοποιούν τους άνδρες με «μπυροκοιλιά» - Από τι κινδυνεύουν

Η «μπυροκοιλιά» μπορεί να προκαλέσει γήρανση του εγκεφάλου και μειωμένη νοημοσύνη σε μεσήλικες άνδρες

Προειδοποίηση προς τους άνδρες με «μπυροκοιλιά» παρέχουν οι επιστήμονες διαπιστώνοντας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να νοσήσουν από άνοια.

Η «μπυροκοιλιά» μπορεί να προκαλέσει γήρανση του εγκεφάλου και μειωμένη νοημοσύνη σε μεσήλικες άνδρες, σύμφωνα με μελέτη. Όσοι είχαν επιπλέον βάρος στην κοιλιά και είχαν οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ βρέθηκε ότι είχαν χαμηλότερη εγκεφαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υψηλότερες εναποθέσεις λίπους στο πάγκρεας και το συκώτι μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Ο Michal Schnaider Beeri, του Rutgers Health, στο Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε: «Σε μεσήλικες άνδρες με υψηλό κίνδυνο Αλτσχάιμερ, αλλά όχι σε γυναίκες, το υψηλότερο παγκρεατικό λίπος σχετιζόταν με χαμηλότερη νόηση και όγκο εγκεφάλου, υποδηλώνοντας μια πιθανή ειδική για το φύλο σχέση μεταξύ του διακριτού κοιλιακού λίπους με την υγεία του εγκεφάλου» .

Οι ερευνητές μελέτησαν 204 υγιή άτομα μέσης ηλικίας με οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλότερο κοιλιακό λίπος είχαν χαμηλότερη γνωστική λειτουργί, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ο Sapir Golan Shekhtman, του Ιατρικού Κέντρου Sheba στο Ισραήλ, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ισχυρότερες συσχετίσεις σε σύγκριση με τις σχέσεις μεταξύ Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και νοημοσύνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποθήκες κοιλιακού λίπους, και όχι ο ΔΜΣ, είναι παράγοντας κινδύνου για χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Obesity.