ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία-ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες για την εσωτερική ασφάλεια

Ινδία-ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες για την εσωτερική ασφάλεια

Η Ινδία αναμένεται να δώσει έμφαση σε θέματα όπως η εκμετάλλευση της ψηφιακής σφαίρας από τρομοκρατικές οργανώσεις, τη στρατολόγηση και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να διεξάγουν σημαντικό διάλογο για την εσωτερική ασφάλεια, εστιάζοντας σε θέματα όπως η αντιτρομοκρατία, οι ανησυχίες που σχετίζονται με τους ριζοσπάστες Σιχ, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την αεροπορική ασφάλεια.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Υπουργό Εσωτερικών της Ένωσης Ajay Bhalla και τους ομολόγους του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αναμενόμενα θέματα για συζήτηση είναι η συνεργασία στην αντιτρομοκρατία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την έκδοση, την αεροπορική ασφάλεια, τη διαφύλαξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και την ασφάλεια στη θάλασσα, μεταξύ άλλων. Ο τελευταίος διάλογος για την εσωτερική ασφάλεια έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2022.

Στην ολοήμερη συγκέντρωση αναμένεται να παρευρεθούν ανώτεροι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές. Η Ινδία αναμένεται να δώσει έμφαση σε θέματα όπως η εκμετάλλευση της ψηφιακής σφαίρας από τρομοκρατικές οργανώσεις, τη στρατολόγηση και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οι αξιωματούχοι του Γραφείου Ελέγχου Ναρκωτικών (NCB) αναμένεται να επιδιώξουν συνεργασία με την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών.

Η Ινδία θα δώσει επίσης έμφαση σε ζητήματα κυβερνοεπιθέσεων στις βασικές υποδομές της, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των σιδηροδρόμων, των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας και νοσοκομείων. Προηγουμένως, μη κρατικοί παράγοντες από την Κίνα, την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες και τη Μιανμάρ είχαν στοχεύσει υποδομές ζωτικής σημασίας.

Το 2022, τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας (AIMS) που λειτουργεί από την κυβέρνηση παραβιάστηκαν. Ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ανησυχίες σχετικά με την κυριαρχία των δεδομένων λόγω της κακής χρήσης των ινδικών δεδομένων από πολλές κινεζικές εφαρμογές δανεισμού και της διαδικτυακής επενδυτικής απάτης. Η συνάντηση είναι σημαντική καθώς θα παρείχε μια άλλη πλατφόρμα για την Ινδία για να θέσει αυτά τα ζητήματα με τις ΗΠΑ.

Πέρυσι, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών Ντίνκαρ Γκούπτα συναντήθηκε με τον ομόλογό του Κρίστοφερ Ρέι από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γκούπτα συζήτησε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ σχετικά με την επίθεση στο ινδικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο από στοιχεία υπέρ του Χαλιστάν. Τόνισε τον αυξανόμενο δεσμό μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων και μελών οργανωμένων εγκληματικών συνδικάτων, που επεκτείνει την εμβέλειά του στις ΗΠΑ.