ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Γάζα: Ένοπλοι, μασκοφόροι κατά των κερδοσκόπων - Κάνουν περιπολίες στις λαϊκές

Πόλεμος στη Γάζα: Ένοπλοι, μασκοφόροι κατά των κερδοσκόπων - Κάνουν περιπολίες στις λαϊκές

Ένοπλοι, μασκοφόροι στη Γάζα κάνουν περιπολίες για να σταματήσουν τους εμπόρους που κερδοσκοπούν, σχεδόν πέντε μήνες μετά τον πόλεμο, αναφέρει το Reuters

Ένοπλοι, μασκοφόροι άνδρες στη Γάζα ξεκίνησαν περιπολίες για να σταματήσουν τους εμπόρους που κερδοσκοπούν στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο από την αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ, δήλωσε μέλος της ομάδας επαγρύπνησης.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τον πόλεμο, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στη Γάζα με όλες τις εμπορικές εισαγωγές να έχουν διακοπεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες και μόνο περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάνουν πλέον.

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας ζουν τώρα στη Ράφα, κοντά στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο, κυρίως σε σκηνές και άλλα προσωρινά καταφύγια, έχοντας ξεφύγει από την καταστροφή σε άλλα μέρη του θύλακα. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άνδρες με κουκούλες πάνω από τα κεφάλια τους να στέκονται δίπλα σε πάγκους της αγοράς.

Σε μια φωτογραφία δύο από αυτούς κρατούσαν όπλα. Σε μια άλλη φωτογραφία, έξι άνδρες κρατάνε ξύλα. Οι άντρες με τα ραβδιά είχαν επίσης κορδέλες με το σύνθημα στα αραβικά «Επιτροπή δημόσιας προστασίας». Ένας άνδρας που περιέγραψε τον εαυτό του ως μέλος της ομάδας και με τον οποίο το Reuters επικοινώνησε τηλεφωνικά, είπε ότι η ενέργειά τους ήταν απαραίτητη για την επιβολή του νόμου και της τάξης, επειδή η αστυνομία δεν περιπολεί πλέον στους δρόμου, καθώς έγινε στόχος ισραηλινών επιδρομών.

Οι ενέργειές τους είχαν σκοπό «να παρακολουθούν τις τιμές και να τιμωρούν όσους εκμεταλλεύονται τις ανάγκες του λαού», είπε ο άνδρας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενος ισραηλινά αντίποινα.

Ο νέος γύρος αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με τους ισραηλινούς απολογισμούς. Η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ έχει σκοτώσει έκτοτε περίπου 30.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς.

Η περιπολία εθεάθη σε μια αγορά της Ράφα την Τετάρτη από τον Mοχάμαντ Αμπουεμάντ, έναν 24χρονο απόφοιτο πανεπιστημίου που εγκατέλειψε το σπίτι του στην πόλη της Γάζας στις αρχές του πολέμου και τώρα ζει σε σκηνή. Είπε ότι οι αστυνομικοί ήταν ένα κοινό θέαμα στη Ράφα μέχρι τις πρόσφατες επιθέσεις που τους στόχευαν, και ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση των μεγάλων ουρών έξω από αρτοποιεία, σούπερ μάρκετ και τράπεζες.

Ο Aμπουεμάντ είπε ότι ανησυχεί για την εμφάνιση μασκοφόρων που επιβάλλουν τη δημόσια τάξη. «Ίσως είναι καλοί, αλλά ελπίζουμε να συμπεριφέρονται δίκαια με τους ανθρώπους», είπε. «Θα προτιμούσαμε να τελειώσει ο πόλεμος για να επιστρέψει η πραγματική αστυνομική δύναμη», είπε.