ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν φρεσκάρει την «Κόκκινη Βίβλο» - Τι σημαίνει για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Ο Ερντογάν φρεσκάρει την «Κόκκινη Βίβλο» - Τι σημαίνει για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Σε αλλαγές στην εξωτερική και αμυντική πολιτική προχωρά η Τουρκία

Το απόρρητο κείμενο-δόγμα της τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής αποφάσισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επικαιροποιήσει εντός μηνών. Προς τούτο έχουν κληθεί τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες να καταθέσουν σχετικές προτάσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK), στο οποίο θα προεδρεύει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ημερομηνία της συνεδρίασης δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη, αλλά πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, μετά τις δημοτικές εκλογές.

Σημειώνεται πως η «Κόκκινη Βίβλος» συντάσσσεται και επικαιροποιείται ανά διαστήματα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Η σημασία που αποδίδεται στο εν λόγω κείμενο είναι ότι αντανακλά όχι μόνο τις αρχές της τουρκικής ηγεσίας αλλά και συγκεκριμένους εθνικούς στόχους και δράσεις, τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων.

Το έγγραφο, που κάποτε ονομάστηκε "μυστικό σύνταγμα" για την επιρροή του στις κρατικές υποθέσεις, χρησιμεύει σε μεγάλο βαθμό ως κατευθυντήρια γραμμή για τις μελλοντικές πολιτικές ασφάλειας της χώρας ή για τροποποιήσεις των υφιστάμενων πολιτικών. Καλύπτει τις απειλές για την ύπαρξη της Τουρκίας και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, δηλαδή τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, καθώς και τα μέτρα κατά των εγχώριων και ξένων απειλών.

Επισημαίνεται ότι η τελευταία φορά που επικαιροποιήθηκε ήταν το 2019.