ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιστήμονες απάντησαν στο προαιώνιο ερώτημα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα»

Οι επιστήμονες απάντησαν στο προαιώνιο ερώτημα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα»
Φωτ.: Unsplash

Μια λίγο διφορούμενη απάντηση για το αυγό και την κότα 

Μπορεί να φαίνεται φαιδρό, ωστόσο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην πορεία του χρόνου και τώρα οι επιστήμονες μετέδωσαν τις γνώσεις τους επί του θέματος. Δηλαδή τι προηγήθηκε: Το αυγό ή η κότα;

Τα οικόσιτα κοτόπουλα όπως τα ξέρουμε άρχισαν να εμφανίζονται πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι το αυγό ήρθε λίγο πριν από αυτό;

Οι χριστιανοί φιλόσοφοι, όπως ο Αυγουστίνος και ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης, οι οποίοι αναλογίστηκαν το ερώτημα, κατέληξαν να βασίσουν την απάντησή τους στη Γένεση, το πρώτο βιβλίο της Βίβλου. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με εκείνους, το κοτόπουλο ήρθε πρώτο, καθώς ο Θεός δημιούργησε τα ζώα.

Αλλά βρισκόμαστε στην εποχή της επιστήμης και υπάρχει και η άλλη άποψη. Σύμφωνα με το BBC Science Focus, υπάρχει μια οριστική απάντηση: «Τα αυγά είναι πολύ παλαιότερα από τα κοτόπουλα».

«Οι δεινόσαυροι γέννησαν αυγά, τα ψάρια που βγήκαν για πρώτη φορά από τη θάλασσα γέννησαν αυγά και τα παράξενα αρθρωτά τέρατα που κολυμπούσαν στις ζεστές ρηχές θάλασσες της Καμβρίου Περιόδου πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια γέννησαν επίσης αυγά», δηλώνει ο Luis Villazon. Η Κάμβρια περίοδος τοποθετείται από 570.000.000 ως 510.000.000 έτη πριν.

Ο Luis Villazon συνεχίζει λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αυγά κοτόπουλου, δεν παύουν να είναι αυγά. Στη συνέχεια, ο Villazon δήλωσε: «Έτσι, το αυγό σίγουρα ήρθε πρώτο».

Θεωρητικά το πρόβλημα λύθηκε μόνο που ο ίδιος συνέχισε την εξήγησή του: «Εκτός αν επαναδιατυπώσετε την ερώτηση ως εξής: "Ποιο ήρθε πρώτο, το κοτόπουλο ή το αυγό του κοτόπουλου;". Τότε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ορίζεις το αυγό της κότας».

Ο Villazon κατέληξε σε ένα συμπέρασμα εν κατακλείδι: «Κάποια στιγμή στην εξελικτική ιστορία, όταν δεν υπήρχαν κοτόπουλα, δύο πουλιά που ήταν σχεδόν -αλλά όχι ακριβώς- κοτόπουλα ζευγάρωσαν και γέννησαν ένα αυγό που εκκολάφθηκε στο πρώτο κοτόπουλο».

Στη συνέχεια λέει ότι είναι στο χέρι του καθενός «αν θέλει να ονομάσει αυτό το αυγό ως αυγό κότας, οπότε το αυγό ήρθε πρώτο. Αν όχι, η κότα ήρθε πρώτη, καθώς το αυγό της πρώτης κότας έπρεπε να περιμένει μέχρι να το γεννήσει η πρώτη κότα».

Ναι είναι αρκούντως μπερδεμένη η απάντηση, όπως άλλωστε και το ίδιο το ερώτημα.