Φόβοι για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Θα γίνει και πάλι και θα είναι μεγέθους 7,5 Ρίχτερ»

«Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας
Φόβοι για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Θα γίνει και πάλι και θα είναι μεγέθους 7,5 Ρίχτερ»
Unsplash
4'

Ολοένα και φουντώνουν οι ανησυχίες για επικείμενο σεισμό στη γειτονική Τουρκία, με πιθανό τον κίνδυνο να επηρεαστεί και μέρος της Ελλάδας. Με αφορμή τον «χορό» των Ρίχτερ στην Κεφαλονιά τις τελευταίες ημέρες, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σχολίασε το τι αναμένουν οι επιστήμονες αλλά και τις προβλέψεις για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα, τοπική, με σχετικώς μικρά μεγέθη. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρακτικά δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου. Την παρακολουθούμε, την αξιολογούμε κάθε μέρα. Δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου για να χτυπήσουμε το καμπανάκι» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Τουρκία τόνισε ότι: «Ο σεισμικός κίνδυνος είναι σημαντικός στην ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας και στην Τουρκία. Στην Τουρκία γίνεται μεγάλη συζήτηση για πιθανό μελλοντικό σεισμό στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είναι ένα γνωστό επιστημονικό αποτέλεσμα εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σεισμικό κενό στη θάλασσα του Μαρμαρά και ότι αυτό το σεισμικό κενό αποτελεί έναν μελλοντικό κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη. Διότι το κενό αυτό εντοπίζεται κοντά στην πόλη, κοντά σε όλες τις δορυφορικές πόλεις της Κωνσταντινούπολης και απειλεί περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους».

Συμπλήρωσε πως «είναι ένα παλιό επιστημονικό αποτέλεσμα, το οποίο λέει ότι το 2000 που δημοσιεύτηκαν οι μελέτες, αναφέρει ότι στην επόμενη τριακονταετία, – τώρα είμαστε περίπου 25 χρόνια μετά, με πολύ υψηλή πιθανότητα – θα γίνει και πάλι ο επόμενος σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ. Στην τρέχουσα περίοδο δεν έχουμε κάποια επιπλέον ένδειξη που να μας δείχνει κάτι παραπάνω». Πρόσθεσε ότι «σήμερα με πήραν από τη βόρεια Ελλάδα, από κάποια σχολεία και μου είπαν ότι θέλουμε να κάνουμε εκδρομές, "να πάμε στην Κωνσταντινούπολη;". Τους είπα αβίαστα ναι, βεβαίως να πάτε».

Λέκκας: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μίλησε με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στην Κωνσταντινούπολη και για τσουνάμι. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, είπε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη», ανέφερε.

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», ανέφερε.

Όπως σημείωσε στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι και το 1/3 των κτιρίων είναι παλιά και ιδιαίτερα ευάλωτα. Το 1/3 είναι καινούργια αλλά και έχουν και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό (στην Αντιόχεια στον περσινό σεισμό καταστράφηκαν όλα τα καινούργια κτίρια) και μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση. Οπότε η τρωτότητα είναι μεγάλη και γι’ αυτό και οι Τούρκοι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα.

«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή