ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Κάλεσε τον Μπάιντεν σε ντιμπέιτ μετά τη νίκη της «Σούπερ Τρίτης» -«Για το καλό της χώρας μας»

O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε τον Μπάιντεν σε ντιμπέιτ «ανά πάσα στιγμή» μετά τη μεγάλη νίκη της «Σούπερ Τρίτης»

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ, καθώς οι αντίπαλοι κινούνται προς μία ρεβάνς για τον Λευκό Οίκο μετά τις κάλπες της «Σούπερ Τρίτης». Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος είπε ότι θα συμμετάσχει σε τηλεοπτική μονομαχία με τον Δημοκρατικό πρόεδρο «οποτεδήποτε και οπουδήποτε» όπως έγραψε στο διαδίκτυο με κεφαλαία γράμματα.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν είπε ότι ο Τραμπ «διψούσε για προσοχή και αγωνίζεται να διευρύνει την απήχησή του». Δεν έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής συζητήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η πρόκληση του Τραμπ ήρθε λίγες ώρες αφότου η τελευταία Ρεπουμπλικανή αντίπαλός του, Νίκι Χέιλι, αποχώρησε από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

«Είναι σημαντικό για το καλό της χώρας μας, ο Τζο Μπάιντεν και εγώ να συζητήσουμε θέματα που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό», ανήρτησε ο Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ώρες μετά την αποχώρηση της Χέιλι από τον αγώνα. Πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους συζητήσεις θα μπορούσαν να διεξάγονται από τη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή ή την Επιτροπή Προεδρικών Συζητήσεων, η οποία επιβλέπει τις προεδρικές συζητήσεις τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Τραμπ είπε ότι η επιτροπή συζήτησης -η οποία δηλώνει ανεξάρτητη, αλλά κατηγορείται από τους συντηρητικούς για μεροληψία- ήταν «θυγατρική» του Δημοκρατικού κόμματος. Ο 77χρονος Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο Μπάιντεν, 81 ετών, είναι πολύ μεγάλος και «ξεχασιάρης» για να τον συζητήσει. Ο Μπάιντεν με τη σειρά του έχει προτείνει ότι είναι ο Τραμπ εκείνος που έχει προβλήματα λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη εάν η άρνηση μιας συζήτησης θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την «οξυδέρκεια» του Μπάιντεν. Πρότεινε στον δημοσιογράφο να μιλήσει στην εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου. Η εκστρατεία του Μπάιντεν δεν απάντησε εάν θα συμμετείχε σε μια τηλεμαχία με τον Τραμπ, και αντ' αυτού πρότεινε στον Ρεπουμπλικανό να συντονιστεί στην ομιλία του προέδρου το απόγευμα της Πέμπτης για την κατάσταση του Έθνους στο Κογκρέσο.

«Αυτή είναι μια συζήτηση που θα έχουμε την κατάλληλη στιγμή σε αυτόν τον κύκλο», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Μπάιντεν, Μάικλ Τάιλερ. «Αν είναι τόσο απελπισμένος να δει τον πρόεδρο Μπάιντεν σε primetime, δεν χρειάζεται να περιμένει! Μπορεί να ενωθεί με τα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών που θα συντονιστούν για να παρακολουθήσουν την oμιλία για την Κατάσταση του Έθνους αύριο το βράδυ», συνέχισε.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα παρακολουθήσει την ομιλία και «θα διορθώσει άμεσα την ομιλία του Μπάιντεν. Ο Τραμπ επικρίθηκε σφοδρά αφού αρνήθηκε να λάβει μέρος σε τηλεοπτικές συζητήσεις με τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του για το χρίσμα του κόμματος. Υποστήριξε τότε ότι δεν είχε τίποτα να κερδίσει από τέτοια ντιμπέιτ, επικαλούμενος το μεγάλο προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις. Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είχαν κάνει δύο τηλεμαχίες κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020.