ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: «Κολλημένο» στην Κύπρο το πλοίο επισιτιστικής βοήθειας - Παιδιά πεθαίνουν απο την πείνα

Κίνδυνος λιμού στη Γάζα
Κίνδυνος λιμού στη Γάζα
ΑΡ

Το πλοίο που μεταφέρει την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια  με προορισμό τη Γάζα καθηλώθηκε στην Κύπρο με «τεχνικές δυσκολίες»

Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφερε 200 τόνους τροφίμων για την ανακούφιση της πείνας στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας παρέμεινε ελλιμενισμένο στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής, παρά τις πιέσεις για θαλάσσια βοήθεια ενόψει των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός και της έναρξης του ιερού για τους Μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του νησιού ότι η ακριβής ώρα αναχώρησης του πλοίου δεν θα δημοσιοποιηθεί για «λόγους ασφαλείας». Αργότερα αναφέρθηκε ότι λόγω «τεχνικών δυσκολιών», ενδέχεται να μην αναχωρήσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Η καθυστέρηση στην αναχώρηση του πλοίου βοήθειας υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της παράδοσης βοήθειας στη Γάζα με μη συμβατικά μέσα. Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δεν έκανε αρκετά για να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας.

Τα ρηχά νερά και η έλλειψη λειτουργικών λιμανιών δυσχεραίνουν ανάλογες θαλάσσιες επιχειρήσεις και δεν είναι σαφές πόση βοήθεια μέσω του νέου «θαλάσσιου διαδρόμου» θα επηρεάσει τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στο έδαφος.

Μετά από πέντε μήνες πολέμου, ο ΟΗΕ λέει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην πολιορκημένη παλαιστινιακή επικράτεια βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας. Το τοπικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 23 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πέθαναν από αφυδάτωση ή υποσιτισμό τις προηγούμενες 10 ημέρες.