ΚΟΣΜΟΣ

HΠA: «Έκλεισε» και επίσημα η μονομαχία Τραμπ-Μπάιντεν το Νοέμβριο - H πρώτη ρεβάνς εδώ και 68 χρόνια

Τραμπ-Μπάιντεν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τον Λευκό Οίκο
Τραμπ-Μπάιντεν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τον Λευκό Οίκο
ΑΡ

Οι ΗΠΑ θα ζήσουν την πρώτη τους προεδρική ρεβάνς από το 1956, όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ νίκησε ξανά τον Δημοκρατικό αντίπαλο του Αντλάι Στίβενσον. Τραμπ και Μπαίντεν σφράγισαν τις υποψηφιότητες των κομμάτων τους και οδεύουν ολοταχώς για τη μεγάλη μάχη του Νοεμβρίου με έπαθλο τον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε και επίσημα την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, οδεύοντας στη ρεβάνς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε λάβει με τη σειρά του το χρίσμα των Δημοκρατικών νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης (12/3)

Τέσσερις πολιτείες, μία αμερικανική επικράτεια και οι Δημοκρατικοί που ζουν στο εξωτερικό πραγματοποίησαν τις προκριματικές τους εκλογές χθες Τρίτη (12/3). Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι σε οκτώ μήνες από σήμερα θα ξαναζήσουν τη μονομαχία του 2020 μεταξύ Τραμπ-Μπάιντεν.

Οι υποψηφιότητες θα επισημοποιηθούν στα συνέδρια των δύο κομμάτων αυτό το καλοκαίρι. Ο 81χρονος πρόεδρος δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι νιώθει «τιμή» που οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την υποψηφιότητά του για επανεκλογή «σε μια στιγμή που η απειλή που θέτει ο Τραμπ είναι μεγαλύτερη από ποτέ».

Επικαλούμενος τα θετικά οικονομικά στοιχεία, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ήταν «στη μέση της επιστροφής» αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις για το μέλλον τους ως δημοκρατία, καθώς και από εκείνους που επιδιώκουν να περικόψουν τα κοινωνικά προγράμματα. «Πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός θα επιλέξει να μας οδηγήσει στο μέλλον», τόνισε.

Ο Μπάιντεν δεν αντιμετώπισε σοβαρούς αντιπάλους στην υποψηφιότητά του. Παρά τις επίμονες ανησυχίες των ψηφοφόρων ότι η προχωρημένη ηλικία του περιορίζει την ικανότητά του να ασκεί τα καθήκοντα της προεδρίας, ο κομματικός μηχανισμός συσπειρώθηκε γύρω του. Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Μπάιντεν γιόρτασε το αποτέλεσμα, αποκαλώντας την «ώρα επιλογής» σε ένα νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Εξαιρετικά δημοφιλής ο Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο 77χρονος Τραμπ παραμένει πολύ δημοφιλής στη βάση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, η οποία τον οδήγησε στη νίκη στις προκριματικές εκλογές έναντι των καλά χρηματοδοτούμενων αντιπάλων του. Στην εκστρατεία του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο μιλάει εκ νέου για αυστηρότερους νόμους για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να «σφραγίσει τα σύνορα» και να εφαρμόσει απελάσεις «ρεκόρ».

Ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί να καταπολεμήσει το έγκλημα, να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, να φορολογήσει τις ξένες εισαγωγές, να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να συνεχίσει μια προσέγγιση «πρώτα η Αμερική» στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Τα αποτελέσματα της Τρίτης το βράδυ δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς και οι δύο άνδρες έχουν κυριαρχήσει στις εσωκομματικές μάχες μέχρι στιγμής. Η ρεβάνς φάνηκε προκαθορισμένη, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την προοπτική μιας νέας αναμέτρησης μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ τον Νοέμβριο.

Η διαδικασία των προκριματικών

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ελαφρώς διαφορετικούς κανόνες για τις προκριματικές εκλογές τους, αλλά η διαδικασία είναι ουσιαστικά η ίδια. Σε κάθε πολιτεία κατανέμεται ένα ορισμένο μερίδιο εκλεκτόρων του κόμματος, οι οποίοι απονέμονται είτε στο σύνολό τους στον νικητή υποψήφιο είτε αναλογικά, με βάση τα αποτελέσματα. Ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1.215 εκπροσώπους του κόμματός του κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου για να κερδίσει την προεδρική του υποψηφιότητα, ενώ ένας Δημοκρατικός πρέπει να εξασφαλίσει 1.968.

Την Τρίτη, οι Ρεπουμπλικάνοι διεξήγαγαν προκριματικές εκλογές στο Μισισιπή, την Τζόρτζια και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον και μια αναμέτρηση τύπου caucus στη Χαβάη. Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, διεξήγαγαν προκριματικές εκλογές στις πολιτείες Τζόρτζια, Ουάσιγκτον και Μισισιπή, καθώς και στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους και για τους Δημοκρατικούς που ζουν στο εξωτερικό.

Η πρώτη ρεβάνς από το 1956

Η τελευταία προεδρική ρεβάνς στις ΗΠΑ σημειώθηκε το 1956, όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ νίκησε ξανά τον Αντλάι Στίβενσον, τον Δημοκρατικό αντίπαλο που είχε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, εν τω μεταξύ, ήταν ο 22ος και 24ος πρόεδρος του έθνους, κερδίζοντας τις εκλογές το 1884 και το 1892. Η ρεβάνς Μπάιντεν-Τραμπ αναμένεται να πάρει τη θέση της δίπλα σε ιστορικά ανάλογα που χρονολογούνται από την ίδρυση του έθνους.

Πότε ήταν η τελευταία ρεβάνς μιας προεδρικής κούρσας;

Πριν από εξήντα οκτώ χρόνια. Αφού ο Αϊζενχάουερ νίκησε τον Στίβενσον το 1952 και κέρδισε όλες τις πολιτείες εκτός από εννέα, ο νυν πρόεδρος αντιμετώπισε ξανά τον Στίβενσον τέσσερα χρόνια αργότερα και εξασφάλισε μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα επαναληπτικών αγώνων προεδρικών αγώνων, αλλά συνέβησαν πολύ νωρίτερα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Ουίλιαμ ΜακΚίνλει ξεπέρασε τον Δημοκρατικό Ουίλιαμ Τζένιγκς Μπράιαν στις εκλογές του 1896 και στη συνέχεια ξανά το 1900. Το 1836, ο Δημοκρατικός Mάρτιν βαν Μπάρεν νίκησε τον Ουίλαμ Χένρι Χάρισον του ριζοσπαστικού Κόμματος{Γουίγκ) , μόνο για να κερδίσει τον Harrison σε μια ρεβάνς μεταξύ των δύο και να αναλάβει την προεδρία τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ο Τζον Κουίνσι Άνταμς και ο Άντριου Τζάκσον αναμετρήθηκαν δύο φορές για την προεδρία. Η πρώτη φορά ήταν το 1824, όταν επικράτησε ο Άνταμς, και η δεύτερη το 1828, όταν ο Τζάκσον έγινε πρόεδρος κερδίζοντας τον Άνταμς.

Μετά ήταν ο Τζον Άνταμς, ένας Ομοσπονδιακός που ήταν ο δεύτερος πρόεδρος του έθνους, και ο Τόμας Τζέφερσον, ο τρίτος. Και οι δύο αγωνίστηκαν για την προεδρία κατά τις πρώτες αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές για να διαδεχθούν τον Τζορτζ Ουάσιγκτον το 1796, με τον Άνταμς να κερδίζει και τον Τζέφερσον να εκλέγεται αντιπρόεδρος. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Τζέφερσον και νίκησε τον Άνταμς.

Πόσοι πρώην πρόεδροι επέστρεψαν στον Λευκό Οίκο;

Μέχρι στιγμής, μόνο ένας. Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ είναι ο μόνος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες. Πήρε με επιτυχία αυτό που επιχειρεί τώρα ο Τραμπ, κερδίζοντας πίσω τον Λευκό Οίκο από τον αντίπαλο που του τον πήρε.

Ένας Δημοκρατικός «σταυροφόρος κατά της διαφθοράς» και κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ο Κλίβελαντ κέρδισε οριακά τις προεδρικές εκλογές του 1884. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κέρδισε και πάλι τη λαϊκή ψήφο, αλλά ηττήθηκε στο κολέγιο των εκλεκτόρων από τον Ρεπουμπλικανό Μπέντζαμιν Χάρισον. Ο Κλίβελαντ κονταροχτυπήθηκε ξανά εναντίον του Χάρισον το 1892, αυτή τη φορά κερδίζοντας εύκολα μια δεύτερη θητεία.