ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνική σύντηξη: Το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας έρχεται πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζετε

Πυρηνική σύντηξη: Το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας έρχεται πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζετε
Φωτ.: Commonwealth Fusion Systems

Η εξέλιξη σχετικά με την πυρηνική σύντηξη έχει να κάνει με ένα κβαντικό άλμα

Η πυρηνική σύντηξη για το δίκτυο έρχεται πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζετε.

H εμπορική πυρηνική σύντηξη έχει μετατραπεί από επιστημονική φαντασία σε επιστημονικό γεγονός σε λιγότερο από μια δεκαετία. Πρόκειται για ένα κβαντικό άλμα στους υπεραγωγούς, τα λέιζερ και τα προηγμένα υλικά που αλλάζουν ξαφνικά την οικονομία σχετικά με την ενέργεια σύντηξης.

Η βρετανική First Light Fusion ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ πίεσης στα Εθνικά Εργαστήρια Sandia στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας το όριο στο 1,85 terapascal, πέντε φορές την πίεση στον πυρήνα της Γης, σύμφωνα με την Telegraph

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μια σειρά από επιστημονικές εργασίες επιβεβαίωσαν ότι η Commonwealth Fusion Systems κοντά στη Βοστώνη είχε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για έναν μαγνήτη μεγάλης κλίμακας με ένταση πεδίου 20 tesla χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία υπεραγώγιμων σωμάτων υψηλής θερμοκρασίας. Αυτό υπερβαίνει το όριο που απαιτείται για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ή «συντελεστή Q», πάνω από 1,0.

«Μέσα σε μια νύχτα, ουσιαστικά άλλαξε το κόστος ανά Watt ενός αντιδραστήρα σύντηξης κατά έναν παράγοντα σχεδόν κατά 40», δήλωσε ο καθηγητής Dennis Whyte από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το τεύχος Μαρτίου του περιοδικού IEEE Transactions on Applied Superconductivity δημοσίευσε έξι άρθρα που επικυρώνουν διάφορες πτυχές της τεχνολογίας.

Οι «παλιοί» μαγνήτες χαμηλής θερμοκρασίας είναι κατασκευασμένοι από κράματα νιόβιου που λειτουργούν κοντά στο απόλυτο μηδέν στους -270C. Οι νέοι μαγνήτες ανυψώνουν τη θερμοκρασία από 4 kelvin σε 20 kelvin χρησιμοποιώντας οξείδιο του βαρίου σπάνιων γαιών (ReBCO) με ριζικά νέο σχεδιασμό. Συνδυάζουν την υπεραγωγιμότητα με την ακραία μαγνητική ισχύ. Αυτό αξιοποιεί μια «αύξηση πολλαπλών τάξεων μεγέθους» στην ικανότητα σύντηξης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Commonwealth, Bob Mumgaard, είπε στην Telegraph ότι η τεχνολογία που αλλάζει τα δεδομένα μόλις και μετά βίας υπήρχε πριν από 10 χρόνια, ενώ πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν ακόμη σε νηπιακό στάδιο. "Η επανάσταση είναι στους υπεραγωγούς. Είναι πολύ ισχυρότεροι».