ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Το κρίσιμο ραντεβού Σολτς, Μακρόν και Τουσκ - Αναζητούν κοινό έδαφος για την Ουκρανία

Σολτς, Μακρόν και Τουσκ συναντώνται στο Βερολίνο
Σολτς, Μακρόν και Τουσκ συναντώνται στο Βερολίνο
ΑΡ

Με βασικό στόχο την εξομάλυνση των διαφόρων τους στο ουκρανικό, συναντώνται στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ παρών θα είναι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ

Με βασικό στόχο την εξομάλυνση των διαφόρων Παρισιού και Βερολίνου σε ζητήματα όπως η αποστολή στην Ουκρανία χερσαίων στρατευμάτων, αλλά και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συναντιούνται σήμερα στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενώ παρών θα είναι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

«Η παρέμβαση της Βαρσοβίας είναι ευπρόσδεκτη», υπογραμμίζει στην γαλλική εφημερίδα Figaro ο Νίκο Λάντζ ερευνητής στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, σημειώνοντας ότι ο Τουσκ, «πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι συνηθισμένος να συνδυάζει αντικρουόμενα συμφέροντα και είναι ικανός να κατευνάσει τις διαφορές». Ο ίδιος θεωρεί τη σύνοδο των τριών «ένα καλό σημάδι, που δείχνει ότι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και ότι τα λάθη ίσως διορθώνονται».

Ανάλογη «αισιοδοξία» εξέφρασε και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι «για το τι μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτή η τριμερής σύνοδος κορυφής», σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France.

Οι τρεις ηγέτες πρέπει εξάλλου να εξομαλύνουν τις διάφορες τους πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Μαρτίου, σημειώνει η Figaro επισημαίνοντας τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου από τον Γερμανό καγκελάριο.

Στην ίδια εφημερίδα ο Γιάκομπ Ρος αναλυτής του γερμανικού think tank DGAP, αναφέρει, ότι «είχαν γίνει συζητήσεις, αλλά ο καγκελάριος είχε επιμείνει ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ