ΚΟΣΜΟΣ

Mπλίνκεν: Ξανά στη Μέση Ανατολή με στόχο την εκεχειρία - «Κίνδυνος για μαζικούς θανάτους στη Γάζα»

Ο Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Ο Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
ΑΡ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα για να πιέσει προς την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Φιλιππίνες, ο Μπλίνκεν είπε ότι το ταξίδι του για να συναντήσει ανώτερους ηγέτες στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο θα έχει ως στόχο να «συζητήσει τη σωστή αρχιτεκτονική για διαρκή περιφερειακή ειρήνη».

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για μία σειρά από συνομιλίες σχετικά με την επίτευξη εκεχειρίας αλλά και για την επιτάχυνση της βοήθειας στη δοκιμαζόμενη Γάζα. Η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα καθώς και η συζήτηση για τον μεταπολεμικό σχεδιασμό για τον θύλακα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν.

«Το 100% του πληθυσμού της Γάζας έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι είναι «απολύτως καθήκον» του Ισραήλ να δώσει προτεραιότητα στη βοήθεια σε όσους έχουν απελπιστική ανάγκη.

Οι ακραίες ελλείψεις τροφίμων σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα λιμού και οι μαζικοί θάνατοι είναι πλέον επικείμενοι χωρίς άμεση κατάπαυση του πυρός και τρόφιμα σε περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις μάχες, σύμφωνα με την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας.

«Εντοπίσαμε επίσης στο Ισραήλ την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο για τη Γάζα για το πότε θα τελειώσει η σύγκρουση, το οποίο ελπίζουμε ότι θα είναι το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τις ανάγκες του Ισραήλ να αμυνθεί και να διασφαλίσει ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Το Ισραήλ έχει πει ότι θα προσπαθήσει να «πλημμυρίσει» τη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια από διάφορα σημεία εισόδου, καθώς η παγκόσμια πίεση αυξάνεται για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της πείνας στον πολιορκημένο θύλακα.