ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απαγόρευσαν την είσοδο σε πρώην Ειδικό Εισαγγελέα των Σκοπίων λόγω διαφθοράς

skopia

Σκόπια: Τα τελευταία δύο χρόνια οι ΗΠΑ έχουν βάλει στη «μαύρη λίστα» πολλούς πολιτικούς της χώρας

Απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ στον δήμαρχο του Κάρπος και αρχηγό μικρού κόμματος των Σκοπίων Στέφτσο Γιακίμοφσκι όπως και στην πρώην επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας της χώρας, Κάτιτσα Γιάνεβα, λόγω εμπλοκής τους σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς.

«Η ανάμειξή τους σε υποθέσεις διαφθοράς καθιστά την Γιάνεβα, τον Γιακίμοφσκι και τα μέλη των οικογενειών τους ανεπιθύμητους για είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Στέφτσο Γιακίμοφσκι είναι υποψήφιος για την προεδρία των Σκοπίων, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 24 Απριλίου.

Ο ίδιος δήλωσε «έκπληκτος» για τη συμπερίληψή του στον κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων στις ΗΠΑ και έκανε λόγο για «ανάμειξη των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών στη διαδικασία των προεδρικών εκλογών».

Η Κάτιτσα Γιάνεβα συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη, διότι την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας των Σκοπίων προέβη σε κατάχρηση εξουσίας, εκβιάζοντας γνωστό επιχειρηματία της χώρας προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ΗΠΑ έχουν βάλει στη «μαύρη λίστα» τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Νίκολα Γκρούεφσκι), τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, Κότσο Ανγκιούσεφ, καθώς και τον δήμαρχο της Στρούγκα και δύο γνωστούς επιχειρηματίες της της χώρας, για εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς.