ΚΟΣΜΟΣ

Σαρλ Μισέλ: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κομβική στιγμή» - Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κομβική στιγμή» λέει ο Σαρλ Μισέλ
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κομβική στιγμή» λέει ο Σαρλ Μισέλ
ΑΡ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ περιέγραψε τις προτεραιότητές του για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κάνοντας λόγο για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της «γηραιάς ηπείρου». Στην ατζέντα των συνομιλιών οι αγρότε και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή 

Σε επιστολή του προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ περιέγραψε τις προτεραιότητές του για μια Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για αύριο (21/3) και την Παρασκευή.

«Στον τρίτο χρόνο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αντιμετωπίζουμε μια κομβική στιγμή. Η ένταση και η ακλόνητη αποφασιστικότητα είναι επιτακτική ανάγκη», έγραψε, τονίζοντας ότι «πρωταρχικό μας καθήκον είναι η ταχεία παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και, με βάση πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως αυτή της Τσεχίας, η γρήγορη προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών στη χώρα»

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες «πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κυρώσεων μας, καθώς και στην προώθηση των προσπαθειών μας για τη χρήση απροσδόκητων κερδών από ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Μισέλ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί στην άμυνα, τη Μέση Ανατολή και τη γεωργία.

«Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε την αμυντική βιομηχανία να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους και να μειώσουμε τα ρυθμιστικά βάρη και τα εμπόδια. Η οικοδόμηση αυτής της στρατηγικής νοοτροπίας ασφάλειας απαιτεί ισχυρή ηγεσία και οξεία κατανόηση του επείγοντος χαρακτήρα των απειλών που αντιμετωπίζουμε. Αναμένω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανταποκριθεί» τόνισε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έγραψε: «Οι θηριωδίες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και ο πόλεμος που ακολούθησε στη Γάζα έχουν περάσει τα όρια της απανθρωπιάς. Πάρα πολλοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάρα πολλές αθώες ζωές κινδυνεύουν λόγω της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και της πείνας.

Το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται πλήρως. Απαιτείται επειγόντως μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων, για να επιτραπεί στους ομήρους να επιστρέψουν με ασφάλεια και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να παραδοθεί όπως απαιτείται»

Με τις διαμαρτυρίες των αγροτών να συνεχίζονται σε διάφορα μέρη της ηπείρου, ο Mισέλ έθιξε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης των ανησυχιών. «Οι Ευρωπαίοι αγρότες μας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους δυνατά και καθαρά. Πρέπει να ενεργήσουμε αποφασιστικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτό σημαίνει απολογισμό του έργου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και διασφάλιση ότι θα σημειωθεί πρόοδος χωρίς καθυστέρηση, ιδίως όσον αφορά τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τον θεμιτό ανταγωνισμό, τόσο εντός της εσωτερικής αγοράς όσο και παγκοσμίως»