ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Οι Χούθι υποσχέθηκαν ασφαλή διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα στα πλοία Ρωσίας-Κίνας

Bloomberg: Οι Χούθι υποσχέθηκαν ασφαλή διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα στα πλοία Ρωσίας-Κίνας
Φωτογραφία αρχείου

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταρράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις εταιρείες να επαναδρομολογήσουν σε μεγαλύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από την νότιο Αφρική.

Σε συμφωνία με τους Χούθι της Υεμένης προχώρηαν η Κίνα και η Ρωσία σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg και πλέον τα πλοία των δύο χωρών θα μπορούν να διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν, χωρίς να δέχονται επιθέσεις.

Οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα τον περασμένο Νοέμβριο, σε μία εκστρατεία αλληλεγγύης όπως την αποκάλεσαν, για τον λαό της Παλαιστίνης και συγκεκριμένα στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, όταν η Χαμάς εισέβαλε στα ισραηλινά εδάφη.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταρράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις εταιρείες να επαναδρομολογήσουν τα πλοία τους, σε μεγαλύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από την νότιο Αφρική.

Το κόστος της ασφάλισης ενός επταήμερου ταξιδιού μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Πέρα από την οικονομιή ζημιά ωστόσο, οι επιθέσεις έχουν εγείρει φόβους ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί και να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.