ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ζητά χρήματα από τους οπαδούς για να σώσει τον Πύργο του - «Το πατριωτικό κίνημα δεν σταματά»

O Tραμπ και η σύζυγός του Μελάνια
O Tραμπ και η σύζυγός του Μελάνια
ΑΡ

Ο Τραμπ ζητάει οικονομική στήριξη από τους υποστηρικτές του για να τον βοηθήσουν να πληρώσει τα αυξανόμενα νομικά έξοδα

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, καλώντας τους οπαδούς του να «εμπλακούν και να σταματήσουν το κυνήγι μαγισσών». Ο Τραμπ ζήτησε ξανά χθες από τους πιστούς υποστηρικτές του μετρητά για να τον βοηθήσουν να καλύψει τα αυξανόμενα νομικά έξοδα και να κρατήσει τα «βρώμικα χέρια» του γενικού εισαγγελέα Νέας Υόρκης μακριά από τον Πύργο Τραμπ και άλλα ακίνητά του.

Η έκκληση έγινε καθώς ο Τραμπ αντιμετωπίζει μια επικείμενη προθεσμία για να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό από μια δίκη για απάτη στη Νέα Υόρκη που κατέληξε σε δικαστική απόφαση ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του για υπερεκτίμηση της περιουσίας του και της αξίας των ακινήτων του. Εάν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί, οι αρχές θα μπορούσαν να αρχίσουν την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Κάτω από τον τίτλο «Κρατήστε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από τον Πύργο Τραμπ!» ένα email συγκέντρωσης χρημάτων του Τραμπ που στάλθηκε στους υποστηρικτές του έγραφε: «Η παράφρων ριζοσπαστική Δημοκρατική Λετίσια Τζέιμς θέλει να αρπάξει τις περιουσίες μου στη Νέα Υόρκη. Αυτό περιλαμβάνει τον εμβληματικό Πύργο Τραμπ».

Ο δύο φορές παραπεμφθείς Τραμπ -ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία εκτός απροόπτου- συνέχισε: «Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι αυτό θα με εκφοβίσει. Νομίζουν ότι αν πάρουν τα μετρητά μου για να καταπνίξουν την καμπάνια μου, θα τα παρατήσω! «Αλλά το χειρότερο από όλα; Νομίζουν ότι θα με εγκαταλείψετε, και ότι θα παρατήσετε τη χώρα μας. Να ένα πράγμα που δεν ξέρουν: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ!»

Ο Τραμπ παραδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο στις αρχές της Τζόρτζια σε μια υπόθεση που αφορά τώρα 10 κατηγορίες για εκλογική ανατροπή. Αντιμετωπίζοντας 78 άλλες ποινικές κατηγορίες (για εκλογική υπονόμευση, διατήρηση απόρρητων πληροφοριών και μυστικές πληρωμές), χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του μετά την κράτησή του στη Τζόρτζια σε εκκλήσεις για συγκέντρωση κεφαλαίων.

Αλλά το κύριο μέλημά του στην πολιτεία αυτή τη στιγμή είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεών του ενώ ασκεί έφεση ενάντια στις κατηγορίες για μία υπόθεση απάτης που άσκησε με επιτυχία η Τζέιμς στη Νέα Υόρκη. Οι δικηγόροι του Τραμπ είπαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπόρεσε να βρει ασφαλιστικές εταιρείες πρόθυμες να καλύψουν το πλήρες ομόλογο ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που δείχνει «πρακτική αδυναμία» να πληρώσει το πλήρες ποσό.

Η πληρωμή αναμένεται τη Δευτέρα (25/3). Εάν το ομόλογο δεν καταβληθεί, η Τζέιμς θα δικαιούται να αρχίσει να δεσμεύει και να πουλά ακίνητα του Τραμπ. Κάτι τέτοιο θα είναι πολιτικά επισφαλές, αλλά η Τζέιμς είπε τον περασμένο μήνα: «Εάν δεν έχει κεφάλαια για να εξοφλήσει, τότε θα αναζητήσουμε μηχανισμούς επιβολής της δικαστικής απόφασης στο δικαστήριο και θα ζητήσουμε από τον δικαστή να δεσμεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο Πύργος Τραμπ, βρίσκεται στο κάτω Μανχάταν και ο μεγιστάνας έχτισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έζησε σε αυτόν μέχρι να γίνει πρόεδρος το 2017. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ένα ορόσημο της Πέμπτης Λεωφόρου.

Την Πέμπτη, το γραφείο της Τζέιμς φέρεται να έλαβε προκαταρκτικά μέτρα στην κομητεία Γουέστσεστερ, τα οποία δείχνουν ότι ένα γήπεδο γκολφ και ένα κτήμα που ανήκει στον Τραμπ βόρεια του Μανχάταν θα μπορούσαν να κατασχεθούν. Παρόμοια βήματα έχουν γίνει και στη Νέα Υόρκη. Το CNN ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη βήματα στη Φλόριντα, όπου ο Τραμπ ζει και έχει γήπεδα γκολφ, ή στο Σικάγο όπου έχει ξενοδοχείο.

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του Truth Social – από την οποία φέρεται να βγάζει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια εάν η μητρική της εταιρεία εισαχθεί στο χρηματιστήριο – για να ισχυριστεί ότι η δικαστής της υπόθεσης «διάλεξε έναν αριθμό τυχαία… και θέλει να πληρώσω, κάτι που δεν είναι δυνατό για τις εταιρείες ομολογιών να κάνουν σε τόσο υψηλό ποσό, πριν καν υποβάλλω έφεση»

Τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής έδειξαν ότι μια επιτροπή πολιτικής δράσης που συνδέεται με τον Τραμπ ξόδεψε 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε νομικές δαπάνες τον Φεβρουάριο και συνολικά είχε λάβει από υποστηρικτές περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη νομικών εξόδων.

Οι αρχειοθετήσεις έδειξαν επίσης τον Τραμπ πολύ πίσω από τον Τζο Μπάιντεν στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η εκστρατεία του Τραμπ συγκέντρωσε σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο και είχε στη διάθεσή του 42 εκατομμύρια δολάρια. Η εκστρατεία του Μπάιντεν συγκέντρωσε περίπου 53 εκατομμύρια δολάρια και είχε στη διάθεσή του 155 εκατομμύρια δολάρια.

Στο email του για συγκέντρωση κεφαλαίων που θρηνούσε για την απειλή που δέχεται ο Πύργος Τραμπ, είπε ότι οι δωρεές θα βοηθούσαν να σταλεί «στο διεφθαρμένο καθεστώς του Μπάιντεν… το μήνυμα… ότι το πατριωτικό μας κίνημα δεν μπορεί να σταματήσει! «Λοιπόν, πριν τελειώσει η μέρα, καλώ ένα εκατομμύριο πατριώτες. Ο πατριώτες υπέρ του Τραμπ να υποστηρίξουν και να πουν, Σταματήστε το κυνήγι μαγισσών εναντίον του!»