ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Κόρτσοκ και Πελεγκρίνι αναμετρώνται στον 2o γύρο των προεδρικών εκλογών

slovakia
Photo: AP

Σλοβακία: Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 6 Απριλίου.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία, θα αναμετρηθούν ο Ιβάν Κόρτσοκ και ο Πέτερ Πελεγκρίνι, αφού επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους εμφάνιζαν ως φαβορί στον πρώτο γύρο που διεξήχθη χθες Σάββατο.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο πρώην ΥΠΕΞ Ιβάν Κόρτσοκ εξασφαλίζει 40,3% έναντι 38,4% του προέδρου της βουλής και πρώην πρωθυπουργού Πέτερ Πελεγκρίνι.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 6 Απριλίου.

Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού στις δημοσκοπήσεις ο 49χρονος Πελεγκρίνι και ο 59χρονος Κόρτσοκ προηγούνταν, έχοντας μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.

Ο 49χρονος Πελεγκρίνι προέρχεται από το φιλορωσικό κυβερνητικό στρατόπεδο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο 59χρονος Κόρτσοκ, ο οποίος υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, έχει ταχθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα που επέλεξε να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Μολονότι έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, διορίζει δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο αρχηγός του κράτους, το οποίο έχει πληθυσμό 5,4 εκατομμυρίων και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε νομοσχέδια που εγκρίνει το κοινοβούλιο.