ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερο το μούσι στον βρετανικό στρατό μετά από 100 χρόνια

Ελεύθερο το μούσι στον βρετανικό στρατό μετά από 100 χρόνια
Φωτ.: Unsplash

Ο βρετανικός στρατός ήρε την απαγόρευση των γενειάδων που ίσχυε εδώ και 100 και πλέον χρόνια

Ο βρετανικός στρατός αίρει την απαγόρευση γενειάδας που ίσχυε εδώ και έναν αιώνα

Οι τρίχες στο πρόσωπο δεν αποτελούν πλέον απαγορευτικό κώδικα για τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς της βρετανικής δύναμης χερσαίου πολέμου.

Μετά από χρόνια συζητήσεων, ο βρετανικός στρατός ήρε την απαγόρευση των γενειάδων που ίσχυε εδώ και 100 και πλέον χρόνια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO.

Η αλλαγή έρχεται μετά από πολύμηνη αναθεώρηση της πολιτικής του στρατού για την προσωπική εμφάνιση, η οποία επέτρεπε προηγουμένως μόνο το μουστάκι.

«Υπήρξε μια συντριπτική πλειοψηφία που θεώρησε ότι ο στρατός έπρεπε να αλλάξει την πολιτική του και να επιτρέψει στους στρατιώτες να έχουν γένια», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πολ Κάρνεϊ. «Ακούσαμε και αναλάβαμε δράση».

«Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες θα επιτρέπεται να αφήνουν γένια - αλλά πρέπει να διατηρούν επαγγελματική εμφάνιση και να τηρούν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πώς μπορούν να μοιάζουν τα γένια τους», πρόσθεσε.

Τέθηκε ήδη σε ισχύ

Η πολιτική τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή για να επιτρέψει σε όσους βρίσκονται σε διακοπές το Πάσχα να αρχίσουν αμέσως να αφήνουν τις τρίχες στο πρόσωπο.

Όσοι μένουν αξύριστοι θα πρέπει να περιμένουν να επανεξεταστεί η εμφάνισή τους για να διασφαλιστεί ότι τα γένια είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του στρατού. Ενίοτε, τα γένια θα πρέπει ακόμα να βγαίνουν αν το απαιτεί η επιχειρησιακή κατάσταση.

Ο Grant Shapps, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μεταξύ των υποστηρικτών του νέου μέτρου. Είχε δηλώσει στους Times πέρυσι ότι η απαγόρευση των γενειάδων στον στρατό ήταν «γελοία» και κάλεσε τον θεσμό να «εκσυγχρονιστεί».

Με την αλλαγή αυτή, η Βρετανία εντάσσεται στους στρατούς της Δανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, οι οποίοι επιτρέπουν ήδη στους στρατιώτες τους να αφήνουν γένια, ανέφερε το BBC.