ΚΟΣΜΟΣ

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο εκλογικός θρίαμβος, τα κοινά με τον Ερντογάν και τα...απλήρωτα κεφτεδάκια

O Eκρέμ Ιμάμογλου
O Eκρέμ Ιμάμογλου
ΑΡ

Πατέρας τριών παιδιών, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου που θριάμβευσε εκ νέου στις τοπικές εκλογές οδεύει ολοταχώς για το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, σύμφωνα με αναλυτές. Ο εκλογικός του θρίαμβος, η γνωριμία και τα κοινά του με τον Ερντογάν και το βαθύ ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει τις ίδιες ρίζες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά όπως ο ίδιος λέει «οι ιδέες τους είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες». Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αναδεικνύεται ως ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν, κερδίζοντας το κόμμα ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου στις τοπικές εκλογές.

Αφού εξασφάλισε άνετη νίκη και διατήρησε τη θέση του στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με βάση τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων που καταμετρήθηκαν, ο 53χρονος Ιμάμογλου, θεωρείται πλέον από πολλούς αναλυτές ως πιθανός μελλοντικός πρόεδρος.

Έχει πολλές ομοιότητες με τον Ερντογάν: και οι δύο έχουν ηγηθεί της Κωνσταντινούπολης, έχουν οικογενειακές ρίζες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η πολιτική τους σταδιοδρομία παρεμποδίστηκε από τα τουρκικά δικαστήρια. Σε νεότερη ηλικία υπήρξαν, και οι δύο ήταν ενθουσιώδεις ποδοσφαιριστές.

Και οι δύο άνδρες έχουν ισχυρή ικανότητα να προσελκύουν τους ψηφοφόρους, αλλά διαφέρουν στην πολιτική τους. Ο Iμάμογλου, ένας ευγενικός πρώην επιχειρηματίας που είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, είπε: «Οι ιδέες μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες». Ο Ερντογάν μπήκε στην πολιτική με ένα ισλαμιστικό κόμμα και αναμόρφωσε το κοσμικό κράτος από τότε που ανέλαβε τα ηνία το 2002. Αντίθετα, ο Iμάμογλου προέρχεται από το έντονα κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), προσχώρησε το 2008 και έγινε δήμαρχος στην περιοχή Beylikduzu της Κωνσταντινούπολης το 2014.

Η επιτυχία του Iμάμογλου οφείλεται στην ικανότητά του να διευρύνει την έκκληση του CHP σε περισσότερους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Το απέδειξε το 2019, καταφέροντας στο κόμμα του Ερντογάν AKP, τη μεγαλύτερη ήττα του εδώ και δύο δεκαετίες και κερδίζοντας τον υποψήφιο του όχι μία αλλά δύο φορές. Ένα δικαστήριο ακύρωσε τη νίκη του τον Μάρτιο εκείνου του έτος, μόνο και μόνο για να κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν τω μεταξύ, προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν με αρνητικό τρόπο. Τον Ιανουάριο του 2022, τα φιλοκυβερνητικά μέσα είχαν πλημμυρίσει με εικόνες από κάμερες παρακολούθησης που τον έδειχναν να δειπνεί με τον Βρετανό πρεσβευτή σε μία ψαροταβέρνα ενώ η Κωνσταντινούπολη αντιμετώπιζε μια τεράστια χιονοθύελλα. Προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως έναν αδιάφορο και υποστηριζόμενο από τη Δύση δήμαρχο.

Τα προβλήματά του επιδεινώθηκαν από τον Ερντογάν που πήρε τα εύσημα για πολλά από τα σημαντικά έργα που εκσυγχρόνισαν την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια.

Νομικές μάχες και...κεφτεδάκια

Ο ίδιος ο Iμάμογλου αντιμετώπισε δικαστικά δεινά. Μετά τη νίκη του το 2019, ένας δικαστής τον καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης, επιβάλλοντας πολιτική απαγόρευση για προσβολή δημοσίων λειτουργών. Το εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την υπόθεση.

Η καταδίκη απηχούσε την εμπειρία του Ερντογάν, ο οποίος φυλακίστηκε για λίγο το 1999 επειδή απήγγειλε ένα ποίημα που ένα δικαστήριο έκρινε ότι υποκινούσε σε θρησκευτικό μίσος. Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε μια υπόθεση εναντίον του Iμάμογλου με την κατηγορία της νόθευσης διαγωνισμών που επισύρει ποινή από τρία έως επτά χρόνια. Οι επικριτές του Ερντογάν βλέπουν τις υποθέσεις ως μια προσπάθεια να τον εμποδίσουν πολιτικά. Ο Ερντογάν και το AKP το αρνούνται.

Παρά τα όσα περιγράφει ως εμπόδια από την Άγκυρα, ο Iμάμογλου είπε ότι η διακυβέρνησή του έχει προσφέρει υπηρεσίες και ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που οδηγεί την οικονομία της Τουρκίας. Η μητρόπολη απέχη έτη φωτός από την επαρχία της Τραπεζούντας, όπου γεννήθηκε το 1970 και πέρασε μία ευτυχισμένη παιδική ηλικία μέσα στην «καταπράσινη φύση, την τραχιά θάλασσα και τους πέτρινους δρόμους» οπως περιγράφει

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αποφοίτησε από τη διοίκηση επιχειρήσεων το 1994 - τη χρονιά που ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος - προτού ασχοληθεί με την κατασκευαστική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να γίνει πρόεδρος της ομάδας του στην Τραπεζούντα.

Ο Iμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα ένα σκηνικό όπου ο ίδιος και ο Ερντογάν διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, είχε επισκεφτεί γνωστό εστιατόριο με κεφτέδες που διοικούσε ο νεαρός τότε Iμάμογλου στην περιοχή Gungoren της Κωνσταντινούπολης.

«Όταν ήταν στους πρώτους μήνες του ως δήμαρχος τον φιλοξένησα», είπε ο σημερινός δήμαρχος Ιμάμογλου. «Έφαγε κεφτεδάκια στο εστιατόριό μου. Δεν του πήρα λεφτά. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει».

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν τώρα περαιτέρω επιτυχία για τον Iμάμογλου. «[Εάν] αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με αντιρρήσεις με κάποιο τρόπο, θα γίνει πρόεδρος το 2028», λέει ο Ozer Sencar, επικεφαλής του Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Metropoll, στο Reuters πριν από τις εκλογές.