ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Βομβαρδισμένο τοπίο το νοσοκομείο Αλ Σίφα - Ισραηλινές επιθέσεις σε θαλάμους ασθενών

Γάζα: Βομβαρδισμένο τοπίο το νοσοκομείο Αλ Σίφα - Ισραηλινές επιθέσεις σε θαλάμους ασθενών
AP

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, ανέφερε πως από τις 7 Οκτωβρίου 2023 τουλάχιστον 32.845 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους

Βομβαρδισμένο τοπίο γεμάτο συντρίμμια είναι το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για το νοσοκομείο που υπέστη τεράστιες καταστροφές, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός είχε εισβάλει, εφόσον υπήρχαν πληροφορίες πως στο νοσοκομείο βρίσκονταν άνδρες της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) δήλωσε ότι σκότωσε «200 τρομοκράτες», ότι συνέλαβε περίπου 900 άλλους και ότι βρήκε όπλα και άλλο υλικό «σε όλο το νοσοκομείο». Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, ανέφεραν ακόμη οι IDF, βρίσκονταν στο νοσοκομειακό συγκρότημα, κυρίως πολίτες, κατά την έναρξη της επιδρομής.

Οι θάλαμοι των ασθενών δέχτηκαν επιθέσεις γιατί, κατά τους IDF, τους χρησιμοποιούσαν ως βάση οι τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Οι IDF κατηγόρησαν τα μέλη της Χαμάς ότι μάχονταν μέσα στο νοσοκομείο, ότι πυροδοτούσαν εκρηκτικά και έκαιγαν κτίρια του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το BBC, κυκλοφόρησαν εικόνες με Παλαιστίνιους να περπατούν στο καμένο κτίριο, μεταφέροντας πτώματα τυλιγμένα με κουβέρτες.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από δυνάμεις της Χαμάς ανέφερε ότι βρέθηκαν δεκάδες πτώματα ενώ κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι οι γειτονιές γύρω από το νοσοκομείο ισοπεδώθηκαν. Η Χαμάς μιλά ακόμη και για 400 νεκρούς Παλαιστίνιους από ισραηλινά πυρά. Τουλάχιστον 20 είναι οι ασθενείς που πέθαναν γιατί δεν ήταν δυνατόν να έχουν την κατάλληλη φροντίδα μέσα στις συνθήκες της μάχης. Το νοσοκομείο δεν είχε μόνο τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικά είδη αλλά και σε φαγητό και νερό.

Τουλάχιστον 32.845 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 75.392 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.