ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι αμερικανικής οργάνωσης αρωγής

Νεκροί πέντε εργαζόμενοι σε οργάνωση αρωγής στη Γάζα
Νεκροί πέντε εργαζόμενοι σε οργάνωση αρωγής στη Γάζα
ΑΡ

Γάζα: Η φιλανθρωπική οργάνωση τροφίμων World Central Kitchen λέει ότι πέντε εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση

Επτά εργαζόμενοι ανθρωπιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, την ώρα που επιχειρούσαν να διανείμουν τρόφιμα στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό της περιοχής.

Η World Central Kitchen λέει ότι επτά μέλη της ομάδας της σκοτώθηκαν σε ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα στη Γάζα. Οι επτά νεκροί ήταν από την Αυστραλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, με διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ και του Καναδά και της Παλαιστίνης. Ο ιδρυτής και σεφ του World Central Kitchen (WCK), José Andrés, δήλωσε ότι το προσωπικό του σκοτώθηκε «σε αεροπορική επιδρομή των IDF». Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διενεργεί «ενδελεχή έρευνα».

Μια ιατρική πηγή στο νοσοκομείο al-Aqsa στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας είπε στο BBC ότι τα πτώματα των εργαζομένων και του Παλαιστίνιου οδηγού τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού ένα αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευαν στον παραλιακό δρόμο χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή στο Deir al-Balah.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «συντετριμμένες και βαθιά προβληματισμένες» από τον θάνατο των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αντριέν Γουάτσον πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος προέτρεψε το Ισραήλ «να διερευνήσει γρήγορα τι συνέβη».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε επιβεβαίωσε ότι η εργαζόμενη στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας Lalzawmi "Zomi" Frankcom ήταν μεταξύ των νεκρών και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους της.

«Είναι κάποια που προσφέρθηκε εθελοντικά να προσφέρει βοήθεια μέσω αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης σε ανθρώπους που υπομένουν τεράστιες στερήσεις στη Γάζα. Και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο» δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι η Αυστραλία αναμένει «πλήρη ανάληψη ευθύνης», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «τραγωδία που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί».

Η οικογένεια της Zomi Frankcom ανακοίνωσε ότι πέθανε «κάνοντας τη δουλειά που αγαπά». «Θρηνούμε βαθύτατα την είδηση ότι η γενναία και αγαπημένη μας Ζόμι σκοτώθηκε κάνοντας τη δουλειά που αγαπά, παραδίδοντας φαγητό στον λαό της Γάζας», ανέφερε η οικογένειά της σε δήλωση. Θα αφήσει πίσω της μια κληρονομιά συμπόνιας, γενναιότητας και αγάπης για όλους όσοι βρέθηκαν στο δρόμο της.

Η 43χρονη γεννημένη στη Μελβούρνη «ήταν ένας ευγενικός, ανιδιοτελής και εξαιρετικός άνθρωπος [που] ταξίδευε στον κόσμο βοηθώντας άλλους την ώρα που είχαν ανάγκη», είπε η οικογένειά της.

Μια παλαιστινιακή ιατρική πηγή είπε στο BBC ότι οι εργαζόμενοι φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα που έφεραν το λογότυπο WCK. Τοπικοί δημοσιογράφοι κοινοποίησαν στο διαδίκτυο βίντεο και εικόνες διαβατηρίων που λένε ότι ανήκουν στους νεκρούς εργάτες που είναι άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί λεπτομέρειες.

Σε ανακοίνωσή του, το WCK είπε ότι «είχε γνώση των αναφορών» ότι μέλη της ομάδας του «σκοτώθηκαν σε επίθεση του IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις] ενώ εργαζόταν για να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την παράδοση τροφίμων στη Γάζα».

«Πρόκειται για τραγωδία. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι πολίτες δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχοι. Θα μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες όταν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία», πρόσθεσε.

Σε ανάρτηση στο X, ο Andrés, διάσημος σεφ, κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να σταματήσει αυτή την αδιάκριτη δολοφονία». Η φιλανθρωπική οργάνωση έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο για την παροχή εκατοντάδων τόνων τροφίμων στους κατοίκους της Γάζας που έφτασαν με το πλοίο πρώτων βοηθειών.

Σχολιάζοντας τις αναφορές, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι διενεργεί διεξοδική επανεξέταση στο υψηλότερο επίπεδο για να κατανοήσει τις συνθήκες αυτού του «τραγικού περιστατικού». «Ο Ισραηλινός Στρατός καταβάλλει εκτεταμένες προσπάθειες για να επιτρέψει την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και συνεργάζεται στενά με το WCK στις ζωτικές προσπάθειές τους να παράσχουν τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας», πρόσθεσε.