ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες «καταδικάζει» το πλήγμα κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό

gutteres
Photo: AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το πρωτοφανές πλήγμα που σημειώθηκε τη Δευτέρα, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων

«Kαταδίκασε» το πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, στη Συρία, ζητώντας τον «σεβασμό του διεθνούς δικαίου», o γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάλεσε «όλους τους εμπλεκομένους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε επίσης να «αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση», προειδοποιώντας ότι «οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση σε μια ήδη ασταθή περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν πρωτοφανή δεινά στη Συρία, τον Λίβανο, το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ σε ανακοίνωση.

Ο Γκουτέρες «επαναλαμβάνει ότι η αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών και προξενικών χώρων και του προσωπικού πρέπει να γίνεται σεβαστή σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το πρωτοφανές πλήγμα που σημειώθηκε τη Δευτέρα, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο σημαντικοί στρατιωτικοί Ιρανοί αξιωματούχοι, εγείροντας φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς εδώ και σχεδόν εξι μήνες μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Γάζα.