ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ισραήλ στόχευε επίτηδες το κονβόι της ΜΚΟ στη Γάζα»- «Ανοησίες» απαντάει υπουργός του Νετανιάχου

Παγώνουν τη δράση τους οι φιλανθιωπικές οργανώσεις στη Γάζα
Παγώνουν τη δράση τους οι φιλανθιωπικές οργανώσεις στη Γάζα

Υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης Νετανιάχου απορρίπτει τις καταγγελίες ότι η φονική επίθεση στη φιλανθρωπική οργάνωση στη Γάζα ήταν σκόπιμη

Ένας υπουργός του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εσκεμμένα επτά εργαζόμενους στην οργάνωση World Central Kitchen (WCK) στη Γάζα. Ο ιδρυτής του WCK, José Andrés, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχεύει τους εργαζομένους του «συστηματικά, αυτοκίνητο με αυτοκίνητο».

Ωστόσο, ο Nir Barkat, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, είπε στο BBC News ότι τα σχόλια του ήταν «ανοησίες». Το Ισραήλ λέει ότι η επίθεση που σκότωσε τους εργαζόμενους ήταν ένα «σοβαρό λάθος» και υποσχέθηκε έρευνα

Μιλώντας στην επικεφαλής παρουσιάστρια του BBC, Caitríona Perry, ο Barkat είπε ότι το Ισραήλ «λυπάται τρομερά» για τη δολοφονία των επτά εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας, αλλά ότι «δυστυχώς, στους πολέμους σημειώνονται φίλια πυρά».

Είπε ότι θα ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι ένα παρόμοιο περιστατικό «δεν θα συμβεί ξανά», αλλά ότι οι θάνατοι εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και αμάχων είναι «μέρος του πολέμου».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις ανησυχίες του Andrés ότι οι εργαζόμενοί του προσπάθησαν να καλέσουν τον IDF κατά τη διάρκεια των ξεχωριστών χτυπημάτων και ότι είχαν στοχοποιηθεί εσκεμμένα, ο Barkat είπε: «Αυτό είναι ανοησία, λυπάμαι».

«Με όλο τον σεβασμό, δεν υπάρχει κανένας τρόπος στον κόσμο το Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο ανθρώπους που έρχονται να δώσουν βοήθεια σε ανθρώπους», είπε. Η Χαμάς, πρόσθεσε, επιτέθηκε σκόπιμα σε ισραηλινά χωριά στις 7 Οκτωβρίου, βιάζοντας και σκοτώνοντας γυναίκες. Σύμφωνα με το WCK, η συνοδεία βοήθειας χτυπήθηκε ενώ έφευγε από την αποθήκη Deir al-Balah, «όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας που είχε μεταφερθεί στη Γάζα μέσω θαλάσσιας διαδρομής».

Η αυτοκινητοπομπή αποτελούνταν από τρία οχήματα, εκ των οποίων δύο ήταν θωρακισμένα, τα οποία εμφάνιζαν ξεκάθαρα το λογότυπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης. Τα οχήματα απείχαν περίπου 2,5 χιλιόμετρα και τα τρία χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τετάρτη, ο Ισπανοαμερικανός διάσημος σεφ είπε ότι δεν πρόκειται για «κατάσταση κακής τύχης όπου, «ωπ», ρίξαμε τη βόμβα σε λάθος μέρος». Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο κανάλι 12 του Ισραήλ, ο κ. Andrés είπε ότι «ήταν πραγματικά μια άμεση επίθεση σε σαφώς επισημασμένα οχήματα των οποίων οι κινήσεις ήταν γνωστές σε όλους στο IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις]».

Τα πτώματα έξι ξένων εργτών του WCK μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο για να επαναπατριστούν και ο 25χρονος Παλαιστίνιος συνάδελφός τους κηδεύτηκε στη γενέτειρά του στη Ράφα, στη νότια Γάζα, την Τρίτη. Η WCK ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις επιχειρήσεις την Τρίτη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Παγώνουν» τη δράση τους οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα

Σύμφωνα με την Cogat, το ισραηλινό όργανο του υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για την πολιτική πολιτική στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, το WCK είναι υπεύθυνο για το 60% της μη κυβερνητικής βοήθειας που εισέρχεται στην επικράτεια. Η WCK είπε ότι είχε διανείμει 42 εκατομμύρια γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας - αποστέλλοντας περισσότερα από 1.700 φορτηγά τροφίμων και επίσης αποστέλλοντας σχεδόν 435.000 γεύματα δια θαλάσσης.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά τις νυχτερινές παραδόσεις για τουλάχιστον 48 ώρες για να αξιολογήσει την κατάσταση ασφαλείας. Και μια δεύτερη φιλανθρωπική οργάνωση, η American Near East Refugee Aid (Anera), η οποία συνεργαζόταν στενά με το WCK, είπε στο BBC ότι έχει επίσης παγώσει τις δραστηριότητές της στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το χτύπημα ως ακούσιο. «Συμβαίνει στον πόλεμο, το ελέγχουμε μέχρι το τέλος, είμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί αυτό το πράγμα», δήλωσε.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χέρτσι Χαλέβι χαρακτήρισε το περιστατικό "σοβαρό λάθος" και είπε ότι "δεν έπρεπε να συμβεί". Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν κάνει αρκετά για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και των πολιτών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα προτρέψει το Ισραήλ να αποσύρει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά της Χαμάς με ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων», είπε ο Μπάιντεν. Τρεις από τους νεκρούς εργάτες της ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν Βρετανοί υπήκοοι. Ένας Πολωνός, ένας Αυστραλός, ένας Παλαιστίνιος και ένας Αμερικανο-Καναδός υπήκοος.

Περισσότεροι από 196 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ Βάση Δεδομένων Ασφαλείας του Aid Worker Security, η οποία καταγράφει μεγάλα περιστατικά βίας κατά του ανθρωπιστικού προσωπικού. Δεν έχουν σκοτωθεί όλοι εν ώρα καθήκοντος.