ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Απάτη-μαμούθ με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης - 600 εκατομμύρια ευρώ «έκαναν φτερά»

Μαζική επιδρομή της ιταλικής αστυνομίας για απάτη
Μαζική επιδρομή της ιταλικής αστυνομίας για απάτη

Δεκάδες συλλήψεις σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για μαζική απάτη που συνδέεται με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Oι Αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για μαζική απάτη που συνδέεται με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ, 150 αξιωματικοί από μονάδες απάτης και οικονομικής αστυνομίας συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για φερόμενη εγκληματική οργάνωση ύποπτη για απάτη 600 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κεντρικό πυλώνα του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη, Next Generation EU.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έφοδο σε σπίτια και επιχειρήσεις προχωρώντας σε κατάσχεση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσάφι και κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του ταμείου οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την Covid-19, με 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς διαχείριση και δαπάνη. Η κυβέρνηση Μελόνι δέχεται πιέσεις να τηρήσει τις προθεσμίες δαπανών και ολοκλήρωσης του έργου του ταμείου.

Η αστυνομία είπε ότι η φερόμενη απάτη διενεργήθηκε από εγκληματική ένωση στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση, οι οποίοι βοήθησαν στην εξασφάλιση μετρητών για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν σκοπό να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιοποίηση σε ιταλικές εταιρείες.

Η οικονομική αστυνομία εντόπισε ύποπτες συναλλαγές και «το ξέπλυμα τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός σύνθετου δικτύου εικονικών εταιρειών που δημιουργήθηκαν έξυπνα στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», ανέφερε η ιταλική οικονομική αστυνομία σε δήλωση. Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα «πρωτοποριακό σύστημα ξεπλύματος χρήματος ... χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε διάφορες χώρες, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».

Την τελευταία δεκαετία, τα εγκληματικά συνδικάτα έχουν γίνει ολοένα και πιο επιδέξια στο να αποσπούν κεφάλαια που διανέμει η ΕΕ για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές ροές εισοδήματος, όπως ο εκβιασμός και η ληστεία, προς όφελος των επιδοτήσεων της ΕΕ που παρέχουν μια πιο προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή αστυνομικών δυνάμεων στη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Αυστρία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO). Ο αριθμός των ερευνών απάτης που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ αυξήθηκε στα ύψη το 2023, έγραψε η EPPO —η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων του μπλοκ— στην ετήσια έκθεσή της.

Πάνω από 200 έρευνες για απάτη ξεκίνησαν πέρυσι σχετικά με το ταμείο RRF σε όλη την ΕΕ, αξίας άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2022, όταν η εκταμίευση των μετρητών βρισκόταν στις πρώτες φάσεις της, ξεκίνησαν μόλις 15 έρευνες. Οι έρευνες που σχετίζονται με τα ταμεία ανάκτησης αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 15% ό όλων των ερευνών απάτης που διεκπεραιώνονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η Ιταλία βρίσκεται υπό ιδιαίτερη επιτήρηση από τους εισαγγελείς για τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης, με 179 ανοιχτές έρευνες για τη χρήση μετρητών. Απατεώνες από όλο το μπλοκ ιδρύουν εικονικές εταιρείες ή δωροδοκούν δημόσιους αξιωματούχους σχεδόν στο ένα τέταρτο όλων των υποθέσεων στο ραντάρ του, ανέφεραν οι εισαγγελείς του μπλοκ στην έκθεση.