ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Ο Πέτερ Πελεγκρίνι νέος πρόεδρος της χώρας - «Είναι μεγάλη ικανοποίηση», δήλωσε

Σλοβακία: Ο Πέτερ Πελεγκρίνι νέος πρόεδρος της χώρας - «Είναι μεγάλη ικανοποίηση», δήλωσε
AP

Σλοβακία: Ο Πελεγκρίνι είχε διατελέσει υπουργός σε κυβερνήσεις του Φίτσο.

Πρόεδρος της Σλοβακίας εξελέγη ο Πέτερ Πελεγκρίνι επικρατώντας του φιλοδυτικού διπλωμάτη Ιβάν Κόρτσοκ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων, ο Πελεγκρίνι εξασφαλίζει 53,20% έναντι 46,8% του Κόρτσοκ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία της Σλοβακίας. Οι πολιτικοί αναλυτές περίμεναν μια πιο αμφίρροπη αναμέτρηση. Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο κυμάνθηκε στο 61,2% και ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση», είπε ο Πελεγκρίνι απευθυνόμενους σε ψηφοφόρους του. «Θέλω να είμαι ένας πρόεδρος που θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», σημείωσε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να κάνει τα πάντα ώστε «η Σλοβακία να παραμείνει στην πλευρά της ειρήνης και όχι στην πλευρά του πολέμου».

Ο Πελεγκρίνι είχε διατελέσει υπουργός σε κυβερνήσεις του Φίτσο. Τον διαδέχθηκε μάλιστα στην πρωθυπουργία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του το 2018 – στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του, οι οποίοι πυροβολήθηκαν έξω από το σπίτι τους. Η διπλή δολοφονία είχε πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, υποχρεώνοντας τον Φίτσο να παραιτηθεί.