ΚΟΣΜΟΣ

Με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό οι παρελάσεις του Ελληνισμού σε Βοστώνη και Φιλαδέλφεια

Με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό οι παρελάσεις του Ελληνισμού σε Βοστώνη και Φιλαδέλφεια
Οι «Καρυάτιδες» κομίζουν με σεβασμό και καμάρι την Ελληνική σημαία ενώ οι ομογενείς τις επευφημούν
ekirikas - Θεόδωρος Καλμούκος

Οι Έλληνες της Βοστώνης και της Φιλαδέλφειας τίμησαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με παρέλαση και στις δύο πόλεις

Την εθνική επέτειο της Ελλάδας τίμησε η ομογένεια σε Βοστώνη και Φιλαδέλφεια με παρελάσεις στις δύο πόλεις ενώ προηγήθηκαν ευχαριστήριες δοξολογίες στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού στη και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Η παρέλαση ήταν ανανεωμένη και ενθουσιώδης και σύμφωνα με την γενική αξιολόγηση ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών τόσο από απόψεως συμμετοχής, όσο και παρατηρητών.

Η παρέλαση διέσχισε την οδό Boylston η οποία είναι η κεντρική οδός της Βοστώνης και κατέληξε στον Εθνικό Κήπο της πόλης απέναντι από το ξενοδοχείο Four Seasons, όπου βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων. Το θέμα της, σύμφωνα με το ekirikas ήταν η επιστροφή των κλαπέντων αγαλμάτων του Παρθενώνα από τους Άγγλους.

Παρέλασαν 75 τμήματα, 9 πανεπιστήμια, άρματα, από τα οποία ξεχώρισε του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης το οποίο ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο ιατρό εφευρέτη και ευεργέτη της ανθρωπότητας Γεώργιο Παπανικολάου, της Παμμακεδονικής με τον Μέγα Αλέξανδρο, της Ομοσπονδίας με το σύνθημα για την επιστροφή των κλαπέντων αγαλμάτων του Παρθενώνα από τους Άγγλους που ήταν και το φετινό σύνθημα της παρέλασης, της Ελληνικής Ευαγγελικής κοινότητας το οποίο κόμισε το μνημείο με τις Αμαζόνες.

Μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών σχολείων των κοινοτήτων κρατώντας Ελληνικές σημαίες ζητωκραύγαζαν «ζήτω η Ελλάδα», ενώ οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μερκάντο, καθηγητή του Κανονικού Δικαίου και εκκλησιάρχη της Σχολής κόμιζαν την εικόνα της Παναγίας, σταμάτησαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων έψαλλαν τον «σώσον Κύριε τον λαόν σου», καθώς και το πολυχρονισμό του Μητροπολίτη Μεθόδιου «τον Δεσπότην και αρχιερέα ημών» στην Ελληνική γλώσσα.

Η εξέδρα των επισήμων στο τέλος της παρέλασης δίπλα στον Εθνικό Κήπο της Βοστώνης.
Πηγή: ekirikas - Θεόδωρος Καλμούκος

Στη Δοξολογία στη Βοστώνη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίου, παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Συμεών Τέγος, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ο επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ Βαγγέλης Ακτσαλής, πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς και Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας, μέλη σωματείων και συλλόγων, ενώ το τμήμα Ευζώνων παρίστατο εν τιμή. Σημειώνεται ότι ο κ. Χρυσουλάκης ήταν ο τελετάρχης της παρέλασης.

Το πανό της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας
Πηγή: ekirikas - Θεόδωρος Καλμούκος

Στη Φιλαδέλφεια το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων έκλεψαν την παράσταση στην τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στον ιστό του Δημαρχείου της Φιλαδέλφειας. Η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 5ης Απριλίου 2024. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Απόστολος, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, ο τελετάρχης της παρέλασης Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρώην και ο νυν ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ, Γιώργος Χωριάτης και Σάββας Τσίβικος, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δρ. Άντονι Λυμπεράκης, η γενική Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια, Γεωργία Αθανασοπούλου και σύσσωμη η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ με επικεφαλής την πρόεδρο Γεωργία Χλέτσου.

Το τμήμα των ομογενών ευζώνων το οποίο δημιούργησε ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας σε όλους τους ομογενείς στην παρέλαση
Πηγή: ekirikas - Θεόδωρος Καλμούκος

H Δήμαρχος Cherelle Lesley Parker ανακήρυξε την 25 Μαρτίου Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας για τον Δήμο της Φιλαδέλφειας.

Από την εκκίνηση της 28ης παρέλασης της Βοστώνης. Διακρίνονται εξ' αριστερών ο Αλεξ Γκιούρντας γενικός διευθυντής του δημαρχείου Βοστώνης, ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, η πολιτειακή βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ Ευσταθία Μπούρα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς
Πηγή: ekirikas - Θεόδωρος Καλμούκος

Σχετικές ειδήσεις