ΚΟΣΜΟΣ

Ολική έκλειψη ηλίου: Πόσο θα μειωθεί η παραγωγή της ηλιακής ενέργειας - «Έτοιμοι» οι πρόσθετοι πόροι

Ολική έκλειψη ηλίου: Πόσο θα μειωθεί η παραγωγή της ηλιακής ενέργειας - «Έτοιμοι» οι πρόσθετοι πόροι
Unsplash

Η ολική έκλειψη ηλίου αναμένεται να επηρεάσει κατά πολύ την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε πολλές πολιτείες της Αμερικής

Ταχεία μείωση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας αναμένεται να παρατηρηθεί σήμερα λόγω της ολικής έκλειψης ηλίου, η οποία θα είναι εμφανής από πολλές πολιτείες της Αμερικής.

Η ολική έκλειψη ηλίου προβλέπεται να περάσει από το Τέξας από τις 12:10 μ.μ. έως τις 3:10 μ.μ. τοπική ώρα μειώνοντας την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο 8%, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας.

Η ERCOT αναμένει ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα μειωθεί πάνω από 10.000 MW σε περίπου 1300 MW σε διάστημα δύο ωρών, όταν η ζήτηση θα κυμαίνεται μεταξύ 48.899 MW και 51.539 MW. Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το 15% έως πάνω από το 20% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας του ERCOT.

Η ERCOT ωστόσο δεν περιμένει να δημιουργηθούν προβλήματα αξιοπιστίας του δικτύου, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχει προβλέψει ώστε να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τη ζήτηση, την οποία θα «ταλανίσει» η ολική έκλειψη ηλίου. Εάν όμως, εντοπίσει προβλήματα αξιοπιστίας, μπορεί να αποφασίσει να δεσμεύσει επιπλέον πόρους ή να στραφεί σε βοηθητικές υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο, δήλωσε εκπρόσωπος του ERCOT. Να σημειωθεί πως οι βοηθητικές υπηρεσίες είναι πρόσθετοι πόροι που αγόρασε το ERCOT μια μέρα πριν για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση της επόμενης ημέρας.

Παράλληλα, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Νέας Υόρκης αναμένει να παράγει 3.500 MW ηλιακής παραγωγής καθώς ξεκινά η έκλειψη, η οποία θα πέσει στα 300 MW σε μία ώρα και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 2.000 MW περίπου μετά το τέλος της έκλειψης.

«Η απώλεια σχεδόν 3.000 MW παραγωγής είναι σημαντική, ακόμη και όταν μπορεί να προβλεφθεί, και απαιτεί πρόσθετους πόρους που θα είναι διαθέσιμοι για το σύστημα για να καλύψει την απώλεια», ανέφερε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής.

Η PJM, η οποία καλύπτει το σύνολο ή μέρος 13 πολιτειών συμπεριλαμβάνοντας την Ουάσιγκτον, αναμένει μια προσωρινή μείωση τουλάχιστον 85% έως 100% της παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

*Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικές ειδήσεις