ΚΟΣΜΟΣ

'Εκλειψη ηλίου: Με ειδικό εξοπλισμό θα την παρακολουθήσουν στις ΗΠΑ

'Εκλειψη ηλίου: Με ειδικό εξοπλισμό θα την παρακολουθήσουν στις ΗΠΑ

Αντίστροφα μετρούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την έκλειψη ηλίου

Αμερικανοί από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταβεί στο Τέξας προκειμένου να παρακολουθήσουν την πολυαναμενόμενη έκλειψη ηλίου, προετοιμαζομένοι πυρετωδώς για το μοναδικό φαινόμενο.

Οι ενδιαφερόμενοι προμηθεύτηκαν ειδικά γυαλιά αλλά και ειδικά φίλτρα για τις κάμερες.

Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή από εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά. Σύμφωνα με τη NASA, σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη διαδρομή της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια θα έχουν την ευκαιρία να δουν έστω και μερική έκλειψη που θα διαρκέσει ως και 80 λεπτά.

Στο Μεξικό, ντόπιοι, τουρίστες ακόμα και επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη στήσει τον ειδικό εξοπλισμό τους για να απολαύσουν το φαινόμενο.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου του 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

Η ολική έκλειψη ηλίου προβλέπεται να περάσει από το Τέξας από τις 12:10 μ.μ. έως τις 3:10 μ.μ. τοπική ώρα μειώνοντας την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο 8%, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας.

Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της ΕΔΩ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube ΕΔΩ με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

Πόσο θα μειωθεί η παραγωγή της ηλιακής ενέργειας

Η ERCOT αναμένει ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα μειωθεί πάνω από 10.000 MW σε περίπου 1300 MW σε διάστημα δύο ωρών, όταν η ζήτηση θα κυμαίνεται μεταξύ 48.899 MW και 51.539 MW. Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το 15% έως πάνω από το 20% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας του ERCOT.

Η ERCOT ωστόσο δεν περιμένει να δημιουργηθούν προβλήματα αξιοπιστίας του δικτύου, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχει προβλέψει ώστε να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τη ζήτηση, την οποία θα «ταλανίσει» η ολική έκλειψη ηλίου.

Εάν όμως, εντοπίσει προβλήματα αξιοπιστίας, μπορεί να αποφασίσει να δεσμεύσει επιπλέον πόρους ή να στραφεί σε βοηθητικές υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο, δήλωσε εκπρόσωπος του ERCOT. Να σημειωθεί πως οι βοηθητικές υπηρεσίες είναι πρόσθετοι πόροι που αγόρασε το ERCOT μια μέρα πριν για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση της επόμενης ημέρας.