ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Προϊστορικό τελετουργικό ανθρωποθυσίας με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί η μαφία

Αποκάλυψη: Προϊστορικό τελετουργικό ανθρωποθυσίας με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί η μαφία
Φωτ.: Newsweek

Αρχαίες ανθρωποθυσίες: Τα βασανιστήρια της μαφίας ασκούνταν ήδη στη νεολιθική περίοδο

Ερευνητές λένε ότι αποκάλυψαν στοιχεία μιας βάναυσης παράδοσης τελετουργικου ανθρωποθυσίας που φαίνεται να γινόταν για τουλάχιστον δύο χιλιετίες στην προϊστορική εποχή.

Όπως αναφέρει το Newsweek, τα ευρήματα, τα οποία περιγράφονται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances, προέρχονται αρχικά από την ανασκαφή μιας ασυνήθιστης νεολιθικής ταφής στη Γαλλία.

Ο τάφος βρίσκεται στην τοποθεσία συγκέντρωσης της Μέσης Νεολιθικής εποχής Saint-Paul-Trois-Châteaux, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Ροδανού στα νότια της χώρας.

Τρεις γυναίκες

Εκεί, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Bertrand Ludes -με το Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ανατολική Ασία (IFRAE)- και οι συνάδελφοί του αποκάλυψαν τα λείψανα τριών γυναικών, δύο από τις οποίες βρέθηκαν σε ασυνήθιστες θέσεις.

Η μεγαλύτερη από τις τρεις, που χαρακτηρίστηκε ως γυναίκα 1, βρέθηκε σε κεντρική θέση μέσα στον λάκκο του τάφου, ξαπλωμένη στην αριστερή της πλευρά. Τα άλλα δύο άτομα, που ονομάστηκαν γυναίκα 2 και 3 αντίστοιχα, βρίσκονται κάτω από μια προεξοχή.

Η γυναίκα 2 βρέθηκε ανάσκελα με τα κάτω άκρα της λυγισμένα και ένα θραύσμα αλεστικού λίθου τοποθετημένο στο κρανίο της. Η γυναίκα 3 βρέθηκε σε πρηνή θέση με το λαιμό της να ακουμπά στο θώρακα της γυναίκας 2. Η θέση της μίας από τις γυναίκες υποδηλώνει μάλιστα ότι μπορεί να θάφτηκε ενώ ήταν ακόμα ζωντανή.

Τελετουργικό ανθρωποθυσίας και...μαφίας

Η τοποθέτηση των λειψάνων υποδηλώνει ότι οι γυναίκες 2 και 3 δολοφονήθηκαν μέσω μιας τελετουργικής μορφής ασφυξίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια μέθοδο γνωστή ως «δολοφονικός στραγγαλισμός με περίδεση», η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το θύμα δένεται σε πρηνή θέση στο λαιμό και τους αστραγάλους με ένα σχοινί.

«Ο αυτοστραγγαλισμός καθίσταται αναπόφευκτος λόγω της αναγκαστικής θέσης των ποδιών», γράφουν οι ερευνητές στο έγγραφο. «Επί του παρόντος, αυτό το βασανιστήριο, γνωστό ως incaprettamento, συνδέεται με την ιταλική μαφία και χρησιμοποιείται μερικές φορές για την τιμωρία ατόμων που θεωρούνται προδότες».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θυσιαζόμενες γυναίκες θανατώθηκαν μεταξύ περίπου της περιόδου 4000 και 3500 π.Χ., πεθαίνοντας πιθανότατα από «ασφυξία αναγκαστικής θέσης». Πρόκειται για μια αιτία θανάτου που συμβαίνει όταν το θύμα τοποθετείται σε μια θέση που παρεμποδίζει την αναπνοή του και από την οποία δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Αλλά ενώ ο Ludes και οι συνεργάτες του μπορούσαν να δουν ότι ο θάνατος των γυναικών ήταν σίγουρα βίαιος, έπρεπε να βρουν περισσότερα στοιχεία προτού μπορέσουν να προσδιορίσουν αν ο τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκαν σχετιζόταν ή όχι με μια πιο διαδεδομένη νεολιθική παράδοση.

Ομοιότητες στην βιβλιογραφία

Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν την υπάρχουσα ανθρωπολογική και αρχαιολογική βιβλιογραφία, βρίσκοντας 20 περιπτώσεις -από τοποθεσίες που βρίσκονται διασκορπισμένες σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Ευρώπη έως την περιοχή της Καταλονίας στη βορειοανατολική Ισπανία- οι οποίες παρουσίαζαν ομοιότητες με τις γυναίκες του Saint-Paul-Trois-Châteaux.

Το αρχαιότερο παράδειγμα αυτής της αντιμετώπισης, που βρήκαν οι ερευνητές χρονολογείται στο 5400-4800 π.Χ., γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασφυξία λόγω αναγκαστικής θέσης διατηρήθηκε ως παράδοση θυσίας για περισσότερα από 2.000 χρόνια στην περιοχή αυτή, πολύ πριν από τη γαλλική ταφή.

Σχετικές ειδήσεις